Barcelona impulsa les vocacions científiques i tecnològiques entre les nenes

Barcelona impulsa les vocacions científiques i tecnològiques entre les nenes

Inclusió digital. Avui s’ha celebrat la jornada “Nenes, dones i ciència” al Parc Tecnològic de Nou Barris amb l’objectiu de fomentar les vocacions de les nenes en l’àmbit de la ciència i de la tecnologia.

Avui s’ha celebrat la jornada “Nenes, dones i ciència” al Parc Tecnològic de Nou Barris, amb l’objectiu de fomentar les vocacions de les nenes en l’àmbit de la ciència i la tecnologia.

Aquest matí el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha participat en la primera jornada “Nenes, dones i ciència”, que l’Ajuntament de Barcelona ha organitzat per impulsar el talent femení en un àmbit tradicionalment masculinitzat i, alhora, despertar l’interès professional entre les generacions que s’incorporaran al mercat de treball per combatre les desigualtats que encara existeixen en l’entorn laboral.

 

La part central de l’acte ha estat una taula rodona amb diverses dones que treballen en el sector científic i tecnològic, en què han estat presents algunes de les escoles que participen en el programa de Barcelona Activa per divulgar la ciència i la tecnologia entre els estudiants de secundària.

 

 

Posar fi a la bretxa de gènere en el món de la ciència i la tecnologia

Barcelona Activa ha dissenyat una oferta de programes pràctics per sensibilitzar els joves en edat prelaboral i acostar-los a les professions de l’àmbit científic i tecnològic que generaran ocupació a curt termini. Es tracta d’accions promogudes conjuntament amb el Consorci d’Educació de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, amb l’objectiu de posar fi a la bretxa de gènere en les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i presentar aquest sector com una opció de futur per a les joves que han de triar un itinerari formatiu. D’aquesta manera, també es vol fomentar l’accés d’aquest col·lectiu a les carreres tecnològiques i acostar les noies a aquestes opcions professionals.

Al llarg del curs acadèmic actual, han participat en els diferents tallers 1.026 estudiants de secundària d’una cinquantena d’escoles de la ciutat. L’objectiu és que coneguin el món de la ciència i la tecnologia a través de l’aprenentatge basat en la pràctica i que l’incorporin al seu imaginari per tenir-lo en compte com una opció de futur, just quan es troben a les portes de decidir el seu itinerari formatiu.

La bretxa de gènere en l’àmbit de la ciència i la tecnologia es detecta ja en aquesta etapa. Actualment les noies només representen un 6% de les persones matriculades en la branca d’informàtica i de comunicació de la formació professional. I pel que fa a les carreres tecnològiques, només una de cada deu persones inscrites (13%) són dones. Així mateix, al mercat de treball la participació de les dones en el sector de les TIC s’acosta al 35% del total de la població assalariada en aquest àmbit, cosa que significa una mica més d’una tercera part, lluny, per tant, de la distribució paritària.

Igualment, s’està avançant cap a un món cada vegada més tecnificat i digitalitzat, i aquesta transformació té un impacte transversal en tots els sectors del mercat laboral. Per tant, també és necessari disposar de talent professional format i capacitat, i per a això cal despertar vocacions entre les generacions futures.

 

Aprendre practicant

Les activitats que s’estan duent a terme durant aquest curs escolar consisteixen en:

  • Visites a empreses tecnològiques per conèixer durant un matí la dinàmica real d’un entorn laboral i les tasques del dia a dia.
  • Tallers didàctics de curta durada per aprendre com millorar el món a partir de solucions tecnològiques aplicades al medi ambient, per fer de hackers matemàtics a les xarxes o endinsar-se en el món de la robòtica.
  • Sessions de docufòrum per reflexionar sobre el paper de la dona en l’avenç científic i tecnològic.
  • Itineraris formatius estructurats en diferents mòduls: nutrició, jocs matemàtics, sostenibilitat, robòtica, ciències i estació ciutat.
  • Un girls hack day, jornada de tallers lúdics per despertar les vocacions científiques i tecnològiques entre les noies.

Amb aquesta oferta es pretén que les ciències siguin accessibles a tothom, tant a nois com a noies, ampliant la perspectiva de gènere i desmitificant la figura del científic lligada a un estatus socioeconòmic.

 

Impuls a les dones científiques

A més, l’Ajuntament de Barcelona convoca una nova categoria dels premis Femtalent, que es lliuraran durant el fòrum que tindrà lloc l’any vinent, per reconèixer i impulsar el rol de les dones científiques. L’edició actual, organitzada per Barcelona Activa en col·laboració amb la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya, va reunir la setmana passada més de tres-centes dones del món de la ciència, la tecnologia, la recerca i la innovació. L’objectiu de la trobada és promoure la igualtat en els diferents àmbits econòmics del mercat laboral i posar en relleu el talent femení en la societat.

 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital