Barcelona mostra els seus projectes d’habitatge més innovadors al congrés Smart City

Barcelona mostra els seus projectes d’habitatge més innovadors al congrés Smart City

Conferències. L’Ajuntament ha organitzat xerrades sobre l’operador metropolità d’habitatge assequible, la Borsa de Lloguer i l’Observatori Metropolità de l’Habitatge.

Una entitat publico-privada que construeix habitatge assequible, un programa per llogar pisos privats a preus inferiors als del mercat, un organisme que recull les dades sobre l’habitatge a Barcelona… L’Ajuntament ha mostrat alguns dels seus projectes més innovadors en l’àmbit de l’habitatge al congrés Smart City Expo World Congress.

Aquesta trobada sobre ciutats intel·ligents, la més important del món, s’ha dut a terme a la Fira de Barcelona entre el 13 i el 15 de novembre. La seva vuitena edició ha comptat amb l’assistència de 21.000 persones, 844 empreses, representants de 700 ciutats de tot el món i més de 400 ponents.

L’objectiu de la trobada és esdevenir un fòrum d’intercanvi d’idees per col·lectivitzar la innovació urbana a tot el món. En aquest context, Barcelona ha volgut subratllar la importància de les polítiques d’habitatge com un rels reptes més importants que han d’afrontar les ciutats.

Per aquest motiu el consistori, juntament amb l’Ajuntament de Nova York, ha llençat en el marc de Smart City un concurs d’idees per construir habitatge assequible de manera més eficient.

A més, Barcelona ha instal·lat a la part expositiva de la fira un estand amb informació sobre les seves polítiques d’habitatge i també ha organitzat diverses xerrades sobre algunes de les mesures més innovadores que està duent a terme.

 

Habitatge Metròpolis Barcelona

El gerent d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Javier Burón, va presentar en una de les conferències Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB), la nova eina que estan creant el consistori i l’Àrea Metropolitana de Barcelona per construir habitatge de lloguer assequible.

Aquesta entitat serà publico-privada: l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana en seran propietaris del 50%, mentre que l’altra meitat estarà en mans d’una empresa privada (o d’un conjunt d’empreses) que n’obtindrà un benefici limitat.

L’objectiu de HMB és construir 4.500 pisos públics de lloguer assequible a l’àrea metropolitana de Barcelona en un període de 8 a 10 anys, que tindran preus per sota dels del mercat. Així es pretén donar una resposta a la forta pujada del cost del lloguer que s’ha produït durant els darrers anys.

“Estem creant aquesta eina perquè a Barcelona no tenim un sector de lloguer social ben desenvolupat”, va declarar Burón. Segons el responsable municipal, l’operador metropolità d’habitatge assequible es basa en un model que s’aplica ja a altres ciutats europees, com per exemple Viena, i és clau en la creació dels seus parcs d’habitatge social.

 

La Borsa d’Habitatge de Lloguer de Barcelona

Per la seva banda, el director d’ús digne de l’Habitatge de l’Ajuntament, Gerard Capó, va explicar el funcionament de la Borsa d’Habitatge de Lloguer de Barcelona. Aquest programa es dedica a captar habitatges de propietat privada per posar-los en lloguer a preus per sota dels del mercat.

A canvi, les persones propietàries poden gaudir de molts avantatges: tenen garantit el cobrament de les rendes mensuals, poden optar a ajuts de fins a 20.000 euros per rehabilitar el pis, disposen de diferents incentius econòmics i fiscals i d’una assegurança multirisc i se’ls proporciona assessorament i suport per dur a terme els tràmits.

Segons Capó, el consistori ha apostat per aquest programa de lloguer social i per això va incrementar-ne la dotació econòmica i els recursos l’any 2016. Gràcies a això, dels 633 habitatges que formaven part de la Borsa durant aquell any es va passar a 767 a l’any següent, un 21% més. Enguany, el creixement ha continuat i el programa ja gestiona al voltant de 850 pisos.

Mitjançant aquesta iniciativa es vol contribuir a pal·liar el dèficit d’habitatges de lloguer assequible que existeix a la ciutat: mentre que el preu mitjà del lloguer privat és de 13.21 euros per metre quadrat, el dels pisos de la Borsa és de 9.18 euros, un 30% menys.

 

L’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona

Finalment, es va dedicar una altra de les conferències a l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB), una nova entitat dedicada a recopilar i analitzar les dades relatives a l’habitatge a l’àrea metropolitana per obtenir-ne una imatge fidedigna.

Segons Anna Belén Sánchez i Aleix Arcarons, tècnics de l’organisme, els objectius principals de l’O-HB són donar suport al disseny de les polítiques públiques efectives i posar les dades generades a disposició de la ciutadania.

Aquest projecte impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana, la Diputació i la Generalitat, analitza de manera regular les dades sobre l’estoc d’habitatges, les construccions i rehabilitacions que es realitzen, el mercat immobiliari, els problemes de permanència, accés i manteniment de l’habitatge, etc.

D’altra banda, l’Observatori realitza estudis sobre fenòmens més puntuals, com ara l’estructura de la propietat dels habitatges a Barcelona. Segons aquest treball, un 0,2% de les persones o entitats propietàries acumula gairebé el 10% dels pisos de la ciutat.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital