Barcelona presidirà el fòrum de ciutats digitals europees durant dos anys

El seu objectiu és impulsar aquest espai de debat com a actor principal de la política digital en l’àmbit europeu i promoure actuacions per a la inclusió digital i l’ús de les tecnologies emergents com a bé públic.

..
06/11/2020 - 11:14 h

En aquesta nova etapa, Barcelona vol convertir el fòrum digital d’Eurocities en un actor principal de la política digital a nivell de la UE i exercir de lobby de ciutats davant la Comissió Europea, que ha d’establir la regulació de l’economia digital a nivell europeu. Barcelona pretén situar les ciutats en la taula de debat sobre les polítiques digitals a nivell europeu i introduir en l’agenda prioritats urgents de les ciutats com la reducció de les desigualtats que comporta la digitalització.

Segons la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, la pandèmia ha fet “més evident i més urgent que les ciutats siguin a la taula de decisió europea”. “Barcelona assumeix el lideratge de les ciutats digitals europees en un moment crucial, en què una crisi econòmica i sanitària global està accelerant la transició digital d’una manera sense precedents”, ha dit.

Al mateix temps, ha destacat que la pandèmia ha exposat les fortes desigualtats que comporta la digitalització. “Les ciutats d’Europa són testimonis dels efectes de la bretxa digital a les nostres societats. Necessitem suport per fomentar la inclusió digital, de manera que l’accés a Internet no amplifiqui les desigualtats socials existents”, ha afegit.

La Comissió Europea ha d’establir la regulació de l’economia digital en l’àmbit europeu, i des del fòrum es pretén introduir en l’agenda prioritats urgents:

  • Combatre la bretxa digital, fomentar la cohesió social i protegir els drets en la era posterior a la covid-19.
  • Fer un ús responsable de la intel·ligència artificial i les dades massives a les administracions públiques, construir un model ètic i impulsar-ne l’aplicació per oferir serveis personalitzats a la ciutadania.
  • Protegir els drets digitals de les persones i millorar l’ús de la tecnologia digital com a eina empoderadora.
  • Promoure la col·laboració amb les institucions europees i desenvolupar una infraestructura digital pública.

L’Assemblea General d’Eurocities, xarxa de grans ciutats, amb més de cent quaranta, creada per compartir experiències, intercanviar idees i elaborar propostes davant problemes comuns, ha triat la candidatura de Barcelona, que tindrà Rotterdam a la vicepresidència.

Més informació