Connexió comunitària contra la bretxa digital

Demanar una cita mèdica per internet, fer tràmits amb l’administració electrònica, rebre cursos de formació des de casa o l’ampliació del teletreball són situacions que ja són habituals i que sembla que són aquí per quedar-s’hi.

Bretxa digital dona gran
15/03/2021 - 08:58 h - Ajuntament Ajuntament de Barcelona

L’emergència sociosanitària ha accelerat la digitalització i l’ús d’internet en el dia a dia de la població. Tot i això, aquesta transició 2.0 ha evidenciat que no tothom té les eines o les capacitats per desenvolupar-se en aquest nou món digital.

Segons l’informe La bretxa digital a la ciutat de Barcelona, 2020, elaborat per BIT Habitat i l’Ajuntament de Barcelona, tot i que la bretxa de connexió s’ha reduït notablement a la ciutat en els darrers quatre anys, hi ha encara un 8,1% de famílies que no tenen accés a internet a les llars, i més de la meitat són persones grans de més de 74 anys, majoritàriament dones.

A més, la gran majoria tampoc saben fer servir les eines TIC. Davant d’aquesta situació, les xarxes comunitàries s’han activat als barris per poder donar resposta a les necessitats digitals dels veïns i veïnes.

“Hem engegat un servei per ajudar-nos mútuament amb els tràmits digitals i que ningú es quedi enrere”

Acompanyament digital a la Sagrera

La Sagrera és un dels barris on, arran del confinament, s’han detectat barreres tecnològiques en part de la població. “Arran de la pandèmia, vam constatar que hi havia moltes persones, sobretot grans i que viuen soles, que van molt perdudes amb els tràmits en línia, i que no saben ni com funciona un correu electrònic. Per això hem engegat un servei per ajudar-nos mútuament amb els tràmits digitals i que ningú es quedi enrere”, explica Janet Recasens, membre de la xarxa Sagrera Es Mou.

Aquesta associació, formada per persones voluntàries que col·laboren amb diverses iniciatives per ajudar famílies en situació de vulnerabilitat del barri, és una de les impulsores del projecte d’acompanyament digital, impulsat amb el suport del projecte de “Casals comunitaris” amb l’objectiu de fer xarxa entre el veïnat i trencar amb les barreres tecnològiques.

Els i les voluntàries de Sagrera es Mou donen suport a les persones que tinguin necessitats digitals, com ara registrar-se a l’app de La Meva Salut, demanar una cita mèdica prèvia, gestionar el correu electrònic o tramitar demandes d’ajudes de l’Administració pública.

Però tenen el suport d’altres agents comunitaris al territori. “Col·laborem tant amb el CAP del barri com amb Serveis Socials per tal de poder detectar les persones que necessiten aquest acompanyament. A més, disposem de la col·laboració de l’ONG T’Acompanyem?, que ens donen suport en l’àmbit formatiu, i amb els equipaments del casal comunitari Torre de la Sagrera i l’Ateneu Sagrerenc Espai 30, que es posen a disposició per fer trobades presencials si és necessari, amb totes les mesures d’higiene i seguretat”, explica Recasens.

A més de combatre la bretxa digital, el projecte té una altra finalitat: crear xarxa veïnal. “Hem rebut algunes trucades, sobretot de persones grans, que ens han confessat que, a part de tenir mancances en l’àmbit digital, el que volien realment era parlar perquè se senten soles. Si serveix per combatre la soledat, aquest projecte també val la pena”, afegeix la voluntària de Sagrera Es Mou.

“Realitzem cursos en diverses escoles per a pares i mares per tal que aprenguin a fer servir el correu, el drive o els programes per fer videotrucades.”

Formacions en competències digitals a Sants

Al barri de Sants, el projecte educatiu La Troca, situat al casal comunitari La Lleialtat Santsenca, ofereix des del 2018 una sèrie de formacions adaptades a les necessitats de joves i persones adultes, especialment a les que es troben en situació de vulnerabilitat.

En aquest nou curs, però, han dedicat una atenció especial a la formació en competències digitals per a les famílies. “Abans oferíem cursos d’alfabetització digital sobretot per a persones grans, però des del setembre del 2020 estem treballant amb escoles i associacions de famílies d’alumnes (AFA) realitzant cursos en diverses escoles per a pares i mares per tal que aprenguin a fer servir el correu, el drive, els programes per fer videotrucades o les plataformes educatives que utilitzen les escoles”, explica Ester Rams, membre de La Troca.

Els cursos, en què participen entre 10 i 15 persones, han permès també crear xarxa entre les famílies. “A més d’adquirir competències digitals, el curs serveix perquè les famílies es coneguin, es puguin empoderar i s’estableixin relacions de suport mutu. Estan funcionant molt bé i tenen molt bona acollida”, explica Rams.

A més, les formacions s’han pogut mantenir de manera presencial, la qual cosa ha facilitat l’aprenentatge. “Fer classes d’informàtica quan moltes de les famílies no tenen ordinador a casa hauria estat realment complicat, hauríem perdut gran part del nostre alumnat”, afegeix la formadora de La Troca.

Suport a tràmits en línia

L’escola comunitària de formació de Sants també ha impulsat els acompanyaments a tràmits en línia, una necessitat que es va detectar durant el confinament i que es continua fent amb el suport del projecte “Casals comunitaris”. “Hem fet més de 220 acompanyaments digitals des de la pandèmia, ja que totes les gestions administratives s’han virtualitzat, i moltes persones no tenen competències digitals per fer-les. Ho hem fet en col·laboració amb Serveis Socials i altres agents del territori”, explica Rams.

La Troca també ha adaptat la seva oferta en ensenyament digital per fer-la més especialitzada. “Estem oferint més càpsules específiques per fer servir el correu electrònic, per aprendre a fer traspàs d’informació entre dispositius, per crear documents al núvol… Són blocs més àgils però que faciliten una formació personalitzada i adaptada a les necessitats de cadascú. També estem pensant a gravar alguns videotutorials més endavant”, diu Rams.

“El projecte, que va començar el setembre del 2020, ha rebut material tant de veïnes del barri com d’empreses que han fet donacions d’equips portàtils.”

Accés a material informàtic i a internet

La Lleialtat Santsenca és, de fet, un espai referent a Barcelona pel que fa a projectes sobre drets digitals. L’espai ofereix una sala d’accés gratuït i lliure a internet, dinamitzada per La Troca, on qualsevol veïna o veí del barri pot utilitzar l’ordinador i tenir un acompanyament si el necessita.

Una de les campanyes que ha impulsat la Lleialtat Santsenca amb el suport del projecte “Casals comunitaris” és “Porta el portàtil”, que consisteix en la recollida d’ordinadors i material informàtic en desús per tal de reciclar-los i fer-los arribar a persones en situació d’exclusió tecnològica. El projecte, que va començar el setembre del 2020, ha rebut material tant de veïnes del barri com d’empreses que han fet donacions d’equips portàtils. Aquesta campanya s’ha dut a terme també en altres casals com l’Espai Antoni Miró de Camp de l’Arpa – Clot.

A més, al casal i en edificis de famílies que viuen a prop del casal s’hi han instal·lat diverses antenes de guifinet, per tal de donar accés wifi a tothom qui ho necessiti i impulsar una xarxa de telecomunicacions lliure i oberta a tothom. Amb aquesta acció, la Lleialtat Santsenca se suma al projecte de guifinet “Cap estudiant sense internet”, per facilitar la connexió gratuïta en remot a l’alumnat que no tingui accés a la xarxa.