La democràcia participativa i oberta, feta democràticament

La democràcia participativa i oberta, feta democràticament

Barcelona va celebrar, els passats 26,27 i 28 d’Octubre, les segones Jornades Anuals de la comunitat de Metadecidim, entorn l’eina digital de participació ciutadana basada en software lliure i impulsada per l’Ajuntament de Barcelona.

Barcelona va celebrar, els passats 26,27 i 28 d’Octubre, les segones Jornades Anuals de la comunitat de Metadecidim, entorn l’eina digital de participació ciutadana basada en software lliure i impulsada per l’Ajuntament de Barcelona.

Els dies 26, 27 i 28 d’octubre més de 200 programadors, hacktivistes, tècnics de municipis i organitzacions de Catalunya, Espanya i Europa, i tot tipus de persones vinculades a la plataforma de participació digital Decidim, van ser a les segones Jornades Anuals Metadecidim (#JAM17) construint democràcia de forma participativa i oberta, democràticament.

La Jornada inaugural la van protagonitzar els representants de l’Ajuntament de Barcelona Jaume Asens, Quart tinent d’alcaldia; Gala Pin, Regidora de Participació i Districtes; Fernando Pindado, Comissionat de Participació Ciutadana i Francesca Bria, Comissionada de Tecnologia i Innovació conjuntament amb membres de l’equip de Decidim que compartien el primer any d’experiències amb la plataforma en format de píndoles de coneixement.

Les idees principals recollides en aquesta primera Jornada són la necessitat que els canvis generats en l’àmbit de la participació ciutadana amb eines com el Decidim han de perdurar en el temps i transcendir a les legislatures, i la convicció que la revolució tecnològica i la democràtica han d’anar de la mà. En aquest sentit el consistori ha adoptat Decidim com a part de la nova estratègia d’empoderament digital pels ciutadans, incorporant un reglament de participació ciutadana que contempla la participació digital. Aspectes com la traçabilitat de les propostes, l’accés a les dades, la interoperabilitat, la transparència, la integritat de les dades, l’autenticació segura, la confidencialitat i la fiabilitat són punts molt rellevants d’aquest nou reglament de participació digital i que va en línia amb els elements fonamentals de la plataforma Decidim.

Destaca també el desplegament de la plataforma més enllà dels consistoris de les principals ciutats catalanes: Barcelona va ser la primera però en l’actualitat Decidim funciona en Ajuntaments i institucions a Mataró, Sabadell, Badalona, Sant Cugat del Vallès, Gavà, Vilanova i la Geltrú o Pamplona (…), i aviat l’adoptaran ciutats europees com Helsinki, que l’ha triat com a millor eina de participació ciutadana a causa de la seva arquitectura modular, flexibilitat i facilitat de traducció a altres idiomes. Decidim acaba d’incorporar un contracte social que fixa els principis de col·laboració, apertura i transparència que han de complir els futurs usuaris de la plataforma. I per la seva arquitectura modular, totes les institucions que es vagin adherint com a noves usuàries es converteixen a la vegada en contribuïdores.

La segona Jornada de les JAM es va estructurar en sis eixos de treball, i va servir al gruix de la comunitat de Decidim per afrontar els reptes de la plataforma en matèria d’investigació, governança, relat, tecnologia, experiència de participant i processos participatius. Durant tota la jornada es va treballar amb tècnics de Decidim que lideraven les sessions en grup on participaven persones expertes i interessades en cadascun dels eixos anteriors. Totes les ponències compartides es poden descarregar i consultar a la web de les Jornades.

L’eix de Relat va girar entorn la comunicació efectiva i inspiradora, de la necessitat de ser crítics amb els models innovadors quan aquests s’apliquen a processos socials i de la intenció de comunicar des del propòsit, l’autonomia i la confiança, tots ells elements que es troben presents en el joc.

L’eix d’Experiència de Participant va girar entorn la relació entre els usuaris i els dispositius concrets, amb l’objectiu de fer de Decidim una plataforma amigable i que inciti a la participació ciutadana. Es van analitzar experiències en el món de plataformes que comparteixen alguns elements en comú amb el Decidim: Delibera, Vegga o Populate.

L’eix de Processos tenia com a objectiu debatre col·lectivament les potencialitats de l’eina Decidim en el desenvolupament de processos de participació ciutadana i pensar el seu encaix amb els espais de participació presencial. A la sessió van participar majorment tècnics d’institucions que estan fent servir el Decidim.

L’eix de Tecnologia va aconseguir que els participants s’instal·lessin una instància del Decidim a les seves màquines per poder fer canvis al codi i testejar-los, amb idea que fessin contribucions al codi de la plataforma a Github. Es va celebrar també una Hackaton i una Ideaton per plantejar millores en el procés de configuració de la plataforma.

L’eix Lab era el terreny perquè investigadors de diversos espais del territori espanyol compartissin idees i experiències en àmbits com el co-working, la formació i la innovació digital, els reptes culturals, el desplegament de polítiques públiques locals, les experiències internacionals i l’aplicació de metodologies innovadores. Es va discutir la participació, la transversalitat, la governança i la presa de decisions, la relació amb els estaments i les estructures polítiques, així com l’engagement i la participació política.

I finalment l’eix de Governança va girar entorn els models de govern, la sociocràcia i l’organització legal de projectes de programari lliure. Van participar-hi investigadors de diversos centres de recerca i d’institucions, compartint experiències i coneixement per a millorar la governança del codi i de la comunitat de Decidim.

De la sessió de tancament el dissabte se’n van encarregar la ministra digital de Taiwan, Audrey Tang, que va assistir a la cita en forma d’holograma, i Virgile Deville, cofundador d’Open Source Policy i Open Democracy Now.

Deville va celebrar la flexibilitat i la facilitat de treballar en xarxa amb eines com Decidim, que està permetent competir amb empreses de software privatiu del sector de la participació ciutadana. Va plantejar també els reptes institucionals que suposa establir un contracte social, i l’alt estàndard de privacitat que presenta Decidim.

Per Audrey Tang, una de les hacktivistes més respectades internacionalment i defensora de les plataformes participatives, s’ha de treballar l’impacte que tindria la intel·ligència artificial per enfortir la síntesi i la confiança en els processos de participació ciutadana. El repte per Tang és avançar cap a una educació basada en el pensament crític i l’alfabetització mediàtica, que funcioni com a antídot contra la manipulació informativa i l’autoritarisme. La clau és una actitud humil que permeti a les iniciatives socials i les ONGs dissenyar els seus processos, al marge de les hipòtesis de singularitat de les grans corporacions, per aconseguir una intel·ligència col.lectiva comú.
Els resultats i les properes accions de cadascun dels eixos de treball s’exposaran a la següent trobada mensual de la comunitat, les Sessions Operatives Metadecidim (SOM), que tindran lloc el pròxim 30 de Novembre a Fabra i Coats. Us hi esperem!

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital