Qui som

Més enllà de la Smart City: el full de ruta de les persones vers la sobirania tecnològica.

Més enllà de la Smart City
© Cristina Ruiz

Les tecnologies digitals han redefinit la vida urbana del segle XXI. La digitalització pot millorar la vida de les nostres ciutats i Barcelona s'ha proposat continuar sent una referència global important tant si es vol promoure els interessos de la ciutadania com a l'hora d'augmentar al màxim el seu retorn al públic en general. Aspirem a continuar esforçant-nos a vincular la innovació amb valors com la justícia social i econòmica, la solidaritat, l'ètica i la igualtat de gènere.

La prioritat de Barcelona és anar més enllà del concepte de smart city o ciutat intel·ligent i aprofitar plenament les oportunitats que ens ofereixen les tecnologies basades en les dades i el seu gran poder de transformació.

Com que volem mantenir el nostre compromís de situar les necessitats de les persones al centre de l'Agenda Digital, no ens donem per satisfets adoptant un enfocament reduït de l'impuls tecnològic, centrat únicament en xarxes de sensors, ginys i connectivitat, un enfocament que, tot sovint, suposa que infraestructures importants acabin sent gestionades per grans corporacions estrangeres.

Uns serveis públics basats en tecnologia d'última generació revertiran en una millora de la retroacció de la ciutadania, en un govern més eficient i en unes comunitats més compromeses. Per exemple, unes xarxes de transport públic intel·ligents poden millorar la congestió, oferir més mobilitat i més espais verds per a tota la ciutadania i, a més, reduir els costos en energia en tot el sistema.

La connectivitat pública i un desplegament d'infraestructures digitals cíviques a gran escala permetran millorar l'aprenentatge i les capacitats digitals de les ciutadanes i els ciutadans, fet que ajudarà a reduir la bretxa digital. Disposar d'una estratègia clara d'inversió, desenvolupament i aplicació d'una recerca i innovació de llarg termini és un element clau per crear millors polítiques socials en matèria d'habitatge social, reducció de la pobresa energètica, millora dels resultats en salut i incorporació de llocs de treball útils i d'alta qualitat.

Des del punt de vista econòmic, proposem una estratègia tecnològica i d'innovació inclusiva i estructurada entorn d'una missió. Amb unes polítiques i uns instruments públics adients, la tecnologia pot ser el motor que promogui una economia més inclusiva, sostenible i intel·ligent.

Aquesta economia, un cop hagi integrat en el seu si les problemàtiques digitals, també reduirà les desigualtats socials i econòmiques, assegurarà la sobirania de la tecnologia i les dades, democratitzarà l'accés al coneixement, protegirà els drets digitals i garantirà l'autodeterminació informativa de la ciutadania.

Barcelona vol crear una visió nova i potent en la qual la tecnologia sigui un instrument per apoderar les persones i transformar la ciutat. En una ciutat veritablement democràtica, les ciutadanes i els ciutadans han de poder accedir a un patrimoni comú de coneixements, de dades obertes i d'infraestructures informatives de la ciutat per aconseguir uns serveis públics millors i més assequibles i una millor qualitat de vida.

Barcelona aspira a liderar la transició vers la sobirania tecnològica que permeti, tant al govern com a la ciutadania, decidir i articular les seves prioritats en l'ús de les innovacions tecnològiques per crear beneficis per a tothom. Això comporta trobar mètodes per reivindicar i recuperar part del coneixement essencial i també de les infraestructures tecnològiques i de dades clau que, tot sovint, recauen en unes quantes grans multinacionals proveïdores de serveis. A més, l'agenda de la sobirania tecnològica, ajudada per l'adopció de programari de codi obert, arquitectures obertes, estàndards oberts i l'ètica de les dades, hauria d'estar al servei del bé comú.

Desitgem que tot això generi nous models econòmics productius i justos i que faciliti l'intercanvi de coneixement entre ciutats.

Per tant, hem evolucionat d'un procés de dalt a baix a un procés de baix a dalt mitjançant la promoció de la intel·ligència col·lectiva i amb la implicació de tots els actors clau de l'ecosistema de la innovació de la ciutat.

Pla "Barcelona Ciutat Digital"

 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital