Sentilo, la xarxa de sensors de Barcelona
La xarxa de sensors de Barcelona s’obrirà a l’experimentació pública.
Es pot captar l’estat de la ciutat en temps real? Es pot saber com respira, com es mou, com pateix, o com es fa gran? Si la resposta a totes aquestes preguntes fos afirmativa, caldrien molts ulls per relatar el que passa cada minut en qualsevol cantonada de Barcelona.
Impossible, oi? Però… i si aquesta informació la donessin milers de sensors? És justament el que fa el programari de codi obert Sentilo (terme que significa ‘sensor’ en esperanto), premi Open Awards 2016 com a plataforma més innovadora amb programari lliure.
L’avantatge que sigui de programari lliure (publicat en un repositori) és que qualsevol ciutat del món pot adaptar-lo i fer el mateix que s’ha fet a Barcelona. Però també ho poden fer altres administracions o empreses que vulguin processar grans quantitats d’informació. Quan es diu que “Barcelona vol anar més enllà de la smart city” és precisament per aquesta mena de projectes, que comparteixen solucions i experiències.
Aquesta xarxa de sensors sap el flux de persones i de bicicletes que travessen les grans avingudes o artèries de la ciutat, a quants decibels sonen els carrers, la temperatura en cada barri i quina qualitat de l’aire es respira.