'Blockchain' per a la sobirania de les dades: DECODE

Descripció / Objectius

Projecte europeu per a la reapropiació de les dades per part de la ciutadania.

Les persones han de poder decidir sobre l’ús que es fa de les seves dades i de la seva identitat digital, i poder decidir quines volen mantenir privades o compartir i en quins termes. Barcelona aposta per un nou enfocament de l’ús de les dades, el City Data Commons, que ha de ser un gran pacte social per garantir la sobirania i la privadesa.

Les dades es poden utilitzar per adoptar decisions millors, més ràpides i més democràtiques, promoure la innovació, millorar els serveis públics i apoderar les persones. L’objectiu del projecte europeu DECODE (Decentralized Citizen Owned Data Ecosystems) es desenvolupar tecnologies descentralitzades (com ara blockchain i criptografia) per donar a les persones un millor control de les seves dades.

Barcelona considera les dades com una infraestructura pública, al costat de les vies de comunicació, l’electricitat, l’aigua i l’aire net. Però els ciutadans i les ciutadanes han de ser actius en aquest moment i establir també el nivell d’anonimat que volen, de manera que no se’ls pugui identificar sense un consentiment explícit.

Aquesta infraestructura de dades comuna estarà oberta a empreses, cooperatives i entitats socials locals que puguin generar serveis centrats en les dades i crear un valor públic a llarg termini. El pilot Democràcia Digital i Dades Comunes de DECODE està pensat per imaginar formes de governança de dades més democràtiques i respectuoses amb la privacitat. Els resultats es poden consultar a BCNNow, un visualitzador desenvolupat per l’equip d’Eurocat.

Un altre exemple és el pilot Governança de dades de ciències ciutadanes, on es fan servir sensors ambientals, ubicats dins i fora de casa dels ciutadans i ciutadanes participants, per detectar els nivells de soroll i la contaminació. La tecnologia DECODE permet xifrar i compartir de manera anònima. Finalment, Smart Citizen és una plataforma que connecta dades, persones i coneixement, crea indicadors oberts i eines distribuïdes.

 

Notícies

Centre de Processament de Dades

El centre de processament de dades es renova per impulsar la transició digital

dv., 15/01/2021 - 10:41

Transició digital. El nou centre de processament de dades permetrà avançar en el model de gestió més proper a la ciutadania i més transparent en la presa de decisions.

L’empresa emergent IMPACT-E guanya el repte DataCityLab

dt., 22/12/2020 - 09:35

Smart City. El repte està enfocat a complir els objectius de l’Agenda 2030 de reduir la pobresa energètica i incrementar la generació d’energia solar.

Pla de Digitalització Democràtica dels Centres Educatius

Tecnologia digital lliure, segura i auditable a les escoles

dj., 10/12/2020 - 15:35

Drets digitals. El Pla de digitalització democràtica dels centres educatius té per objectiu tenir un control públic de les tecnologies a les escoles.

Un estudi sobre el nivell educatiu dels barcelonins i barcelonines guanya el concurs World Data Viz Challenge 2020 Barcelona-Kobe

dj., 03/12/2020 - 17:24

Ciutat intel·ligent. El treball guanyador, de Marina Rosell Murillo i Raúl Higueras Serrano, estudia la relació entre el nivell educatiu i el sexe i la situació socioeconòmica de la ciutadania.

Agenda

Congrés "Smart Mobility Congress"

Quan:
Del 16/11/2021 al 18/11/2021
On:
Fira Barcelona - Recinte Gran Via
Av Joan Carles I 64 (Hospitalet llobregat)
902233200

Fira "In(3D)ustry"

Quan:
Del 23/03/2021 al 26/03/2021
On:
Fira Barcelona - Recinte Gran Via
Av Joan Carles I 64 (Hospitalet llobregat)
902233200
Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital