El CEMB aprova en el Plenari el canvi de nom per Consell d'Educació Municipal de Barcelona

..
18/03/2024 - 12:22 h - Educació i estudis Ajuntament de Barcelona

El CEMB va aprovar en el Plenari ordinari celebrat aquest 14 de març el canvi de nom del propi òrgan, que passa a anomenar-se Consell d’Educació Municipal de Barcelona per així adequar-se al que marca el Consell d’Educació de Catalunya.

Recentment s’ha aprovat la Llei 1/2024, del 3 de gener, de Composició del Consell d’Educació de Catalunya, que implica una obertura dels consells escolars a agents educatius més enllà dels centres escolars.

Tot i que el CEMB ja s’havia avançat a aquesta llei, passant de ser Consell Escolar a Consell Educatiu, l’aprovació del marc legislatiu permet oficialitzar la mirada educativa del Consell establint un reglament de composició i de règim intern que s’aprovarà en el proper Plenari.

Més enllà del canvi de nom, el Plenari celebrat a l’Institut Jaume Balmes també va aprovar una declaració en suport a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de la proposició de Llei de Garanties de “Finançament del Sistema Educatiu Català. Per un mínim del 6% del PIB per a l’educació”.

Es tracta d’una iniciativa impulsada per més de 50 entitats educatives i socials que demana fer efectiu el compromís de despesa en educació d’un mínim d’un 6% del PIB de Catalunya, situant-se d’aquesta manera en els millors estàndards europeus en l’àmbit educatiu. La ILP ja ha reunit més de 65.000 signatures que s’han entregat al Parlament de Catalunya per a la seva tramitació.

Reflexió sobre els resultats acadèmics

El Plenari del CEMB va dedicar part del seu temps a reflexionar en clau Barcelona sobre els resultats de l’informe PISA. Per això, des del Consorci d’Educació de Barcelona es va presentar una anàlisi dels resultats PISA i de les proves de Competències Bàsiques a la ciutat per conèixer en quina situació es troba l’alumnat de Barcelona, posant èmfasi en els resultats que es donen segons el grau de vulnerabilitat, l’origen dels progenitors o el capital cultural de les famílies.

Amb les dades presentades, i les propostes de millora que s’han fet des del Departament d’Educació i de la comissió d’experts, es va constatar la necessitat de desenvolupar una estratègia per orientar els serveis educatius de la ciutat en la línia de la millora acadèmica.

En el Plenari també es va donar a conèixer l’oferta inicial dels ensenyaments obligatoris per al curs 2024-2025, de caràcter continuista, i la transformació educativa que s’està impulsant a la Zona Nord.

Reconeixement a Marta Carranza

El Plenari del 14 de març va ser el darrer amb Marta Carranza Gil-Dolz del Castellar com a secretària del CEMB, ja que, després d’una llarga trajectòria de servei públic a l’Ajuntament de Barcelona, Carranza es jubila en les properes setmanes.

En el Plenari es va voler fer un reconeixement i agraïment a la tasca duta a terme per Carranza al capdavant del CEMB. El representant de famílies de l’escola concertada, Agustí Ten, va dedicar unes emotives paraules a Carranza, destacant que gràcies a la seva contribució “aquest òrgan ha experimentat un canvi substancial d’orientació, esdevenint el que és ara: un referent entre els òrgans de participació del país”.