Es publica l’assaig d’Eudald Espluga sobre el cicle de debats ‘En clau d’educació: l’educació davant la postveritat en l’era digital’

..
28/11/2024 - 10:28 h - Educació i estudis Ajuntament de Barcelona

El MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona) ha publicat dins dels seus Quaderns Portàtils un assaig del filòsof Eudald Espluga on reflexiona sobre el paper que ha de tenir el pensament crític en l’educació a partir de les aportacions i els temes tractats en el cicle de debats ‘En clau d’Educació: l’educació davant la postveritat en l’era digital’.

La quarta edició d’aquest cicle va estar organitzada pel Consell d’Educació Municipal de Barcelona (CEMB), el Consell de la Formació Professional de Barcelona (CFPB) i l’Associació de Mestres Rosa Sensat amb la col·laboració del MACBA.

Al llarg de tres sessions es va aprofundir en la postveritat, el paper de les humanitats davant els reptes de la intel·ligència artificial (IA) i els aspectes ètics, socials i democràtics de la intersecció entre educació i tecnologia amb les intervencions del professor i escriptor Pedro Olalla, el doctor en Filosofia, Joan Manuel del Pozo i el professor Mark Coeckelbergh. Les sessions van ser conduïdes per les periodistes Milagros Pérez Oliva i Laura Aznar i per l’educadora social i antropòloga Marta Comas.

Amb la publicació de l’assaig, titulat La veritat en un món impensable’, Eudald Espluga se suma com a setena veu del cicle que, prenent com a punt de partida les idees tractades en les diferents xerrades, ofereix una reflexió crítica. Espluga es pregunta si en un món postnatural, posthumà i postmodern  encara podem entendre la veritat com ho ha fet tradicionalment la filosofia i la ciència.

En el text, el filòsof ofereix una reflexió oberta sobre el paper que ha de tenir l’anomenat “pensament crític” en l’educació i sobre les “infraestructures discursives” que caldria construir per superar les limitacions que, segons ell, afronta actualment aquest pensament crític.

Eudald Espluga és llicenciat en Filosofia i màster en Comunicació i Estudis Culturals per la Universitat de Girona. Ha col·laborat com a periodista cultural en mitjans com El País, l’Ara, El Salto i RAC1. És autor dels assaigs Mediterròniament. La catalanitat emocional (Biblioteca del Núvol, 2013), Las pasiones ponderadas (Capitán Swing, 2015), Rebeldes (Lumen, 2021) i No seas tú mismo (Paidós, 2021) / No siguis tu mateix (Destino, 2022).

Consulta l’assaig ‘La veritat en un món impensable’ d’Eudald Espluga sobre el cicle de debats ‘En clau d’Educació: l’educació davant la postveritat en l’era digital’.