La conferència inspiradora d'Angélica Dass serveix per iniciar la Comissió de Treball de Racisme i Segregació
L’artista i activista Angélica Dass va realitzar aquest dilluns 9 de desembre la conferència inspiradora “Accions antiracistes a la ciutat educadora” en el marc del Dia Internacional de les Ciutats Educadores.
La xerrada, que va tenir lloc a la sala d’actes del Museu de les Ciències Naturals de Barcelona, va servir de tret de sortida de la Comissió de Treball de Racisme i Segregació del Consell d’Educació Municipal de Barcelona (CEMB), que al llarg d’aquest curs abordarà la temàtica del racisme per elaborar propostes d’actuació en aquest àmbit.
L’artista Angélica Dass és una guardonada fotògrafa nascuda al Brasil i resident a Espanya que combina la fotografia amb la investigació sociològica i la participació pública per la defensa global dels drets humans. En la seva conferència-debat, Dass va presentar el seu treball fotogràfic Humanæ, un projecte en constant evolució que pretén reflexionar sobre el color de la pell, tractant de documentar els veritables colors de la humanitat en lloc de les falses etiquetes «blanc», «vermell», «negre» i «groc» associades a la raça.
Es tracta d’una col·lecció de retrats que revelen la diversitat en la bellesa del color humà i que s’erigeix en un extraordinari testimoni antiracista que busca demostrar que allò que defineix l’ésser humà és la seva singularitat ineludible i, per tant, la seva diversitat.
El fons de cada retrat està tenyit amb un to de color idèntic al d’una mostra d’11 x 11 píxels presa del nas del subjecte i aparellada amb la paleta industrial Pantone®, que en la seva neutralitat posa en dubte les contradiccions i estereotips relacionats amb el tema de la raça. Més enllà de les cares i els colors, el projecte compta amb gairebé 4.000 voluntaris, amb retrats realitzats a 20 països diferents i 36 ciutats diferents de tot el món, gràcies al suport d’institucions, organitzacions governamentals i organitzacions no governamentals. L’exposició es pot visitar gratuïtament fins al 20 de desembre a la plaça Leonardo da Vinci (entre el Museu de les Ciències Naturals de Barcelona i el CCIB).
Amb material d’aquest mateix projecte, Dass va publicar el 2021 el fotollibre infantil “The Colors We Share” amb Aperture, amb qui també va produir una guia educativa que està disponible en obert i s’utilitza en diversos centres educatius.
La Comissió de Treball de Racisme i Segregació del CEMB aprofundirà al llarg de les properes sessions en aspectes com l’estat del Pacte Nacional contra la segregació, com millorar l’acollida i acompanyament de l’alumnat des d’una perspectiva antiracista, o com intervenir en casos de racisme en els centres educatius.