La segona edició pilot de ‘Fora de reserves’ arriba amb novetats: nous centres educatius i més artistes

El passat mes d’octubre es va posar en marxa la segona edició pilot de ‘Fora de reserves’ (2023-2024), que s’està desenvolupant al llarg de tot el curs lectiu, en una versió ampliada en nombre de centres i artistes participants.

Imatge alumnat.
16/02/2024 - 13:00 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

Enguany participen quatre centres educatius públics, tant d’educació primària com de secundària. L’Institut Anna Gironella de Mundet (Horta-Guinardó) i l’Escola Ramon Casas (Sants –Montjuïc) participen per segon any consecutiu en aquest programa acollint les obres High Five Zara composition01.ai (the Poignant), de Rubén Grilo, i Arquetips esquelètics, de Mònica Planes, respectivament.

A més, s’incorporen al pilotatge dos centres educatius, l’Escola Josep Maria de Sagarra (Gràcia) i l’Institut Escola Tres Fonts de les Corts (Les Corts), on Jaume Pitarch i Isabel Banal han instal·lat les seves obres Sabó d’Alep, i Al cistell.

El discurs curatorial d’aquesta edició segueix sent la idea de cos, i la manera com aquest està imbricat en una cultura capitalista i neocapitalista ferotge. Les obres seleccionades són el centre d’un procés de treball que està impulsant noves situacions d’aprenentatge, i promovent una convivència natural amb la creació contemporània i el patrimoni.

Ara ja s’han instal·lat les obres a tots els centres educatius i l’alumnat i els docents estan començant a concretar el programa públic de cada escola, a partir de les propostes dels grups impulsors i amb la participació dels i les artistes.

‘Fora de reserves’ és un programa d’acollida temporal d’obres del fons d’art contemporani de la ciutat als centres educatius. Aquesta iniciativa es desplega al llarg de tot un curs lectiu, i comporta la instal·lació i l’exposició de les obres a instituts i escoles, reconeixent els centres educatius com a espais expositius i d’extensió de la pròpia institució-museu. En cooperació amb els i  les artistes, es construeix un programa públic i d’activitats durant la permanència de les obres als centres educatius. 

Aquest programa, que vincula la cultura i l’educació,  s’articula des de l’Institut de Cultura de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

Per a més informació, es pot consultar el web de ‘Fora de reserves.