L’Ajuntament de Barcelona participa en el II Forum Infanzia de Milà
En el marc del programa europeu Erasmus+, el projecte Edufirst, una iniciativa al voltant de l’educació i de la primera infància de la qual formen part les ciutats de Barcelona, Milà (Itàlia) i Tampere (Finlàndia), ha celebrat aquest octubre unes noves jornades de treball dins del II Forum Infanzia de Milà, que han comptat amb la participació d’una delegació de l’Ajuntament de Barcelona.
El II Forum Infanzia de Milà, celebrat del 21 al 27 d’octubre, ha comptat amb l’assistència i la participació d’una delegació de l’Ajuntament de Barcelona formada per representants de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona i del Servei d’Acció Comunitària (Direcció de Serveis d’Acció Comunitària, Àrea de Drets Socials, Salut, Cooperació i Comunitat). Aquestes han estat unes noves jornades de trobada i d’intercanvi fruit del treball iniciat entre les ciutats de Barcelona, Milà (Itàlia) i Tampere (Finlàndia), que formen part del projecte Edufirst -educació i primera infància- en el marc del programa europeu.
En aquestes noves jornades, la delegació de l’Ajuntament de Barcelona, entre altres coses, va presentar les característiques principals del model municipal ‘Bressols comunitàries, cases de la petita infància’ -com a equipaments municipals amb serveis, espais i iniciatives adreçats a la petita infància i famílies en horari escolar i fora de l’horari escolar-, i va participar en la conferència ‘El compromís de les ciutats per combatre la pobresa educativa’ i en la taula rodona ‘Estratègies de ciutat per a infants. Garantia en serveis a la infància’.
El II Forum Infanzia organitzat per l’Ajuntament de Milà va permetre a les delegacions assistents compartir àmbits de debat i de comparació, reflexions sobre l’educació infantil, la formació i la innovació en l’àmbit pedagògic, iniciatives i respostes útils per abordar els reptes.
L’Ajuntament de Barcelona, agent principal
L’Ajuntament de Barcelona participa en el projecte europeu Edufirst com a agent principal, impulsat per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona i amb el suport de l’Institut Infància i Adolescència com a soci central de coneixement. En aquest marc, al maig, va tenir lloc la primera trobada Edufirst a la ciutat de Milà (Itàlia), on es va poder conèixer el model educatiu de primera infància de la ciutat i es van presentar els principals projectes i els reptes centrals al voltant de la qualitat i la universalització del servei i del model educatiu.
Al juny, va tenir lloc a la ciutat de Barcelona la segona trobada del projecte europeu Edufirst amb l’assistència de delegacions de les ciutats de Milà (Itàlia) i Tampere (Finlàndia), de la Universitat de Vic i de diferents àmbits de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest cop es van organitzar visites a equipaments municipals adreçats a la petita infància (0-6 anys) i es van presentar a les delegacions assistents iniciatives de l’Ajuntament de Barcelona en aquest àmbit impulsades des de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona amb la col·laboració del servei d’acció comunitària: model educatiu de les escoles bressol, educació inclusiva, escoles bressol comunitàries, Bressols pel Clima, espais familiars de criança municipal, etcètera.
La tercera trobada Edufirst va tenir lloc a la ciutat de Tampere (Finlàndia) del 30 de setembre al 2 d’octubre. Les diferents delegacions, inclosa una delegació de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, en representació de l’Ajuntament de Barcelona, van compartir models públics i estratègies de treball adreçades a la petita infància. Aquestes jornades van servir per continuar treballant i compartint coneixements, metodologies i experiències sobre serveis i models educatius públics adreçats a la petita infància a les ciutats.