L’hinduisme, les religions tradicionals africanes i el sufisme a través dels seus contes i rondalles
Els dies 27 de juny i 3, 4 i 11 de juliol va tenir lloc el cicle “Un món de creences: aprenem sobre les tradicions religioses a través dels contes”, organitzat per l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) en col·laboració amb Biblioteques de Barcelona, amb l’objectiu d’acostar la infància a la multiplicitat d’espiritualitats i religiositats de la ciutat. Van ser quatre sessions de contacontes amb les autores i autors dels llibres “Abenyonhú”, “El libro de Gundicha y la cocina del bhakti” i “Històries de Nasrudín”.
Sessió hinduisme
La narrativa popular aglomera la cultura i la història d’un poble des de la proximitat i la simplicitat dels contes i les rondalles. Des de la literatura i les llegendes, qualsevol persona pot apropar-se amb facilitat a la realitat d’una comunitat, també a la seva espiritualitat i religiositat. Amb l’ànim de facilitar aquest acostament als més menuts, l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), en col·laboració amb Biblioteques de Barcelona, va celebrar, els dies 27 de juny i 3, 4 i 11 de juliol, un cicle de contacontes on es van abordar alguns conceptes i vivències de comunitats que conviuen a Barcelona.
Sota el títol “Un món de creences: aprenem sobre les tradicions religioses a través dels contes”, es van celebrar quatre sessions de contacontes. En aquestes sessions, l’autor o autora del llibre, conte o història, va llegir en veu alta fragments de les seves obres tot convidant els infants i les seves famílies a la reflexió al voltant de la pluralitat cultural i religiosa, l’empatia i el respecte a la diversitat.
El cicle va arrencar el 27 de juny amb la lectura de “El libro de Gundicha y la cocina del bhakti” (2019), de la mà de l’autor, Gundicha Das. Aquest llibre il·lustra la història de Krixna i les ensenyances del Bhagavad-Gita, el text més fonamental de la filosofia hindú, a través de la lectura de diverses receptes de l’Índia que també fan referència a altres temes, com el respecte a la natura, la mort i la vida o el criteri propi. Un dels relats que va llegir Gundicha Das, protagonitzat per un rei i el seu conseller, va permetre als assistents reflexionar sobre com a la vida res és casual i tot passa per alguna cosa. A la història, el rei perd un dit de la mà, i aquesta desgràcia és el mateix que el salva quan és segrestat per oferir-lo a una deessa com a sacrifici, perquè no pot ser acceptat com a present ja que, en mancar-li un dit, seria un sacrifici incomplet.
El dia 3 de juliol el cicle va continuar amb un viatge a l’Àfrica occidental amb el llibre “Abenyonhú” (2004) d’Agnès Agboton, qui va compartir amb les persones assistents alguns trets essencials de l’espiritualitat i la religiositat africanes, concretament mitjançant relats de la tradició Ioruba a Benín. Molts d’aquests contes narren l’origen de la creació, i, d’aquests, Agboton va recalcar el relat “Abenyonhú”, una creació pròpia de l’autora que dóna títol al llibre. Aquesta narració explica l’amor impossible entre una guerrera de l’imperi de Dahomey i Dangbé, un deu pitó amb la pell dels colors de l’arc de Sant Martí, que explica l’origen de l’arbre del Baobab. Aquesta sessió es va repetir en la darrera data del cicle, l’11 de juliol.
Abans, però, el 4 de juliol, va tenir lloc la tercera sessió del cicle, on Halil Bárcena va fer una lectura en veu alta del seu conte “Històries de Nasrudín” (2015), que reflecteix la diversitat de l’islam posant el focus en la tradició rondallística sufí. Aquest llibre recull algunes històries protagonitzades per Nasrudín, un savi foll de les llegendes del folklore sufí, que és el personatge principal de nombrosos contes plens d’humor, però també d’ensenyances. Bárcena va recalcar-ne un on el savi es troba viatjant amb el seu fill i un ase i són criticats constantment, sigui perquè l’un o l’altre pugen a l’ase, perquè ho fan tots dos, o perquè no ho fa cap. La rondalla ve a subratllar que no podrem evitar les crítiques o modificar les opinions de les altres persones, però sí com ens afecten.
Aquest cicle ha estat el fruit de la ja consolidada col·laboració entre l’OAR i Biblioteques de Barcelona, iniciada el 2006 amb el cicle “7 Religions, 7 Mirades del Món”, la finalitat de la qual és oferir a la ciutadania activitats diverses que donin a conèixer la pluralitat religiosa que caracteritza la ciutat de Barcelona.