Nou projecte per reduir la bretxa digital de les persones grans

..
19/04/2022 - 12:59 h

Reduir la bretxa digital de les persones grans, aconseguir un envelliment actiu i empoderar-les i capacitar-les digitalment davant els usos i les aplicacions més habituals en dispositius mòbils. Aquests són els objectius de “Sèn10r-tic” un nou projecte impulsat per la Regidoria de Persones Grans de l’Ajuntament de Barcelona i el Grup de recerca PSITIC de la Universitat Blanquerna-URL.

El projecte, que es desenvoluparà al llarg de 2022, permetrà definir un model de formació en competències digitals per a les persones grans en diferents centres sociocomunitaris.

Per aconseguir-ho es realitzarà una diagnosi inicial i una anàlisi de necessitats, a través d’entrevistes a persones clau i dinamitzadors sociocomunitaris, d’un qüestionari a grups per detectar fortaleses i debilitats d’usos i hàbits tecnològics domèstics. Aquesta fase es desplegarà als deu districtes de la ciutat.

També es convocarà una hackató d’estratègies i recursos amb les persones dinamitzadores per crear i compartir noves activitats.

Després, hi haurà una segona fase de buidatge i anàlisi dels resultats del qüestionari i dels grups de cadascun dels districtes. Aquestes dades donaran lloc a la redacció d’un informe i a una presentació de resultats, que culminarà en una jornada de presentació amb les conclusions del projecte.

La tecnologia, una eina imprescindible al segle XXI

Tràmits telemàtics, comunicació instantània, entreteniment, geolocalització… El ràpid avenç de les tecnologies digitals i la seva creixent integració en la vida quotidiana està canviat la manera de viure, de relacionar-se, de treballar i d’aprendre.

Aquest desenvolupament, junt amb les dinàmiques generades arran de la crisi sanitària de la covid-19, han posat en evidència la urgent necessitat formativa de la ciutadania en general i de les persones grans en particular.

Està demostrat que les persones grans connectades són més actives mentalment i que l’ús de les tecnologies digitals els aporten beneficis com una millor qualitat de vida, més activitat, autonomia i socialització, una major connexió amb el seu entorn i la possibilitat de no quedar-se fora de les gestions administratives digitals.