S’inaugura l’Escola Bressol Municipal Pere Calafell al districte de Sant Martí de Barcelona

..
25/06/2024 - 13:00 h

L’Escola Bressol Municipal Pere Calafell (antiga EBM Esquitx) va acollir el passat divendres 21 de juny el seu acte d’inauguració oficial de la mà de les famílies, el veïnat, les entitats, els serveis i la comunitat educativa de la ciutat. La trobada va començar amb una visita a les instal·lacions del centre educatiu, que el passat mes de gener es va traslladar al carrer d’Andrade, número 184-196.

La directora de l’escola, Carme Solé, va iniciar els parlaments afirmant que: «Sis mesos és una edat molt bonica, on els infants comencen a mirar el món amb els ulls ben oberts. A l’EBM Pere Calafell, fa sis mesos que vam començar la nostra història i ho vam fer amb el bonic llegat i l’herència de l’EBM Esquitx». Tot seguit, Carola Marimón, mare d’un infant de l’escola, va agrair la feina a l’equip educatiu i a l’Ajuntament de Barcelona. A continuació, el regidor del districte de Sant Martí de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé, va manifestar: «Fa molts anys que des del districte de Sant Martí estem treballant per aquest equipament educatiu. A Sant Martí, tenim la millor biblioteca de món, i ara també tenim la millor escola bressol municipal de la ciutat». Finalment, el regidor d’Educació, Persones Grans i Participació de l’Ajuntament de Barcelona, Lluís Rabell, va comentar: «Avui, comença una etapa nova a l’Escola Bressol Municipal Pere Calafell. Famílies, teniu una escola magnífica. A l’Ajuntament de Barcelona, entenem l’educació com un treball col·lectiu i comunitari, on hi intervenim agents diversos, com les famílies, les entitats i el barri».

L’acte d’inauguració de l’Escola Bressol Municipal Pere Calafell va comptar amb una actuació musical de la mà de Somriures Nòmades, i un berenar. «Ha estat una celebració molt emotiva, que ens ha permès tancar una etapa, la de l’EBM Esquitx, i obrir-ne una de nova, la de l’EBM Pere Calafell, plena d’il·lusió», afirma la directora Carme Solé.

Actualment, a l’escola, hi ha cent quatre nens i nenes: un grup de lactants amb vuit infants, tres grups d’1 a 2 anys amb trenta-nou infants, i tres grups de 2 a 3 anys amb cinquanta-set infants. L’equip està format per set educadores, dues educadores complementàries, set educadores de suport, la directora, el personal de neteja i el personal de cuina. «Nosaltres venim de l’EBM Esquitx, que va ser creada l’any 1972 com una escola privada al barri de l’Eixample, i que l’any 1981 va ser absorbida pel Patronat Municipal de Guarderies, passant a formar part de la Xarxa d’Escoles Bressol Municipals. Seguint el criteri municipal, el curs 1982-1983 l’escola va ser reubicada al Centre Cívic de Sant Martí», explica Carme Solé, directora de l’escola. El passat mes de gener, el centre educatiu es va traslladar a un nou edifici al carrer d’Andrade. Amb aquest canvi, es va ampliar el nombre de grups de 5 a 7 i l’equip, així com es va aprofitar per a replantejar el projecte educatiu. La missió de l’escola és acompanyar i donar oportunitats als infants assegurant el seu benestar i l’enriquiment del seu desenvolupament, així com acompanyar i donar suport a les famílies en la criança dels seus fills i de les seves filles. De la mateixa manera, l’equip educatiu està construint el projecte educatiu partint d’una mirada inclusiva i tenint en compte l’entorn i la vida quotidiana. «L’Escola Bressol Municipal Pere Calafell som una escola amable que abraça el ser de les persones. Aquest és el fil conductor del nostre projecte educatiu», diu la directora Carme Solé.

L’Escola Bressol Municipal Pere Calafell es troba en un edifici de dues plantes, amb 1.341,34 metres quadrats de superfície construïda. A la planta baixa, hi ha els tres grups de 2 a 3 anys, els espais de serveis i els espais d’administració (un despatx de direcció, una sala per a les educadores, la cuina, el menjador i un vestidor, entre altres), una sala d’usos múltiples i un pati amb una superfície de 590 metres quadrats. A la planta primera, hi ha el grup de lactants, els tres grups d’1 a 2 anys, una sala d’usos múltiples i una terrassa. Properament, l’escola disposarà també d’un espai familiar de criança municipal. Així mateix, a la zona, es preveu ubicar una nova escola municipal de música.

«Una escola amable és aquella on tothom hi vol tornar, on tothom hi pot transitar. Aquesta és la nostra voluntat», conclou Carme Solé, directora de l’escola. L’EBM Pere Calafell és una de les disset escoles bressol municipals de Sant Martí i una de les 105 escoles bressol municipals de la Xarxa d’Escoles Bressol Municipals de la ciutat.