Pla Clima Escola Barcelona
Davant els efectes del canvi climàtic a les escoles, sobretot durant les onades de calor, posem en marxa el pla Clima Escola Barcelona, que implica la inversió de 100 M€ per part de l'Ajuntament de Barcelona en la climatització d’un total de 170 centres educatius entre els anys 2024 i 2029.
El projecte l’implementa el Consorci d’Educació de Barcelona i es financia, entre d'altres, amb ingressos provinents de la recaptació del recàrrec sobre l’impost turístic.
-
-
Beneficiarà més de 55.000 alumnes
corresponents a tots els centres en què l’Ajuntament té competències pel que fa al manteniment i la reforma
-
En dues fases de tres anys
amb 84 centres entre el 2024 i el 2026, i 86 entre el 2027 i el 2029
-
Al voltant de 30.000 m2
de plaques fotovoltaiques per abastir els nous sistemes de climatització
-
Energia elèctrica neta
generada per les plaques fotovoltaiques, que crearà un excedent aprofitable per a la ciutat
Eixos i objectius del Pla
-
Escoles, espais de vida
Els equipaments educatius són més que espais d'aprenentatge. Són espais de relació i convivència basats en el confort, la salut i les cures
-
Transició ecològica
Les actuacions es fan a les escoles, però formen part també de les noves vies que la ciutat explora per fer front a la crisi climàtica
-
Descarbonització
L'energia necessària per climatitzar els equipaments educatius del pla procedirà de fonts renovables gràcies a la instal·lació de plaques fotovoltaiques
-
Domòtica
Cada centre, per les seves característiques i ubicació, té unes especificitats que demanen solucions climàtiques a mida. El pla ho preveu aplicant tecnologies adaptades i programables a cada realitat escolar
-
Eficiència
Les intervencions als centres implicaran la incorporació de noves tecnologies, però també les reformes necessàries per evitar el malbaratament de les energies produïdes
El Pla Clima: què és, per què ara i què hi guanyem
-
Es climatitzaran els centres educatius de la ciutat sobre els quals l’Ajuntament té les competències de manteniment i reformes (les escoles de primària, els instituts municipals i les escoles d’educació especial), incloent-hi també els instituts-escola en què el manteniment és compartit amb la Generalitat de Catalunya.
En total, són 170 centres educatius:
- 149 escoles
- 16 instituts-escola
- 2 escoles d’educació especial de titularitat municipal
- 3 instituts de titularitat municipal
El Pla actua aquest curs a 30 escoles de la ciutat:
- Ciutat Vella: Escola Parc de la Ciutadella.
- Eixample: Escola Auró, Escola Joan Miró, Escola Diputació, Escola Ramon Llull, Escola de la Concepció, Escola Carlit.
- Sants-Montjuïc: Escola Mossèn Jacint Verdaguer, Escola Pràctiques, Escola Jaume I.
- Les Corts: Escola Pau Romeva.
- Sarrià – Sant Gervasi: Escola Poeta Foix.
- Gràcia: Escola Sagrada Família, Escola la Sedeta, Escola Rius i Taulet.
- Horta-Guinardó: Institut Escola Coves d’en Cimany, Escola Mas Casanovas, Escola els Pins, Escola Torrent de Can Carabassa.
- Nou Barris: Escola Timbaler del Bruc, Escola Palma de Mallorca.
- Sant Andreu: Escola l’Estel, Escola Enric Gibert i Camins.
- Sant Martí: Escola Dovella, Escola l’Arenal de Llevant, Escola Concepción Arenal, Escola Miralletes, Escola Rambleta del Clot, Escola Prim, Les Acàcies.
Aquestes escoles se sumaran als 24 centres amb les obres de climatització ja realitzades el curs anterior:
- Escola Drassanes
- Escola Mediterrània
- Escola Fructuós Gelabert
- Escola dels Encants
- Escola els Llorers
- Escola Fort Pienc
- Escola Mallorca
- Escola Anglesola
- CEE Municipal Vil·la Joana
- Escola Josep Maria de Segarra
- Escola l’Univers
- CEE la Ginesta
- Equipament antiga Escola Ramón y Cajal
- Escola Can Fabra
- Escola Eulàlia Bota
- Escola Ignasi Iglésias
- Escola la Maquinista
- Escola Fluvià
- Escola la Mar Bella
- Escola l’Arc de Sant Martí
- Escola Pere IV
- Escola Provençals
- Escola Sant Martí
- Escola la Llacuna del Poblenou
-
Fins ara, la climatització dels centres escolars es plantejava com una mesura puntual a centres de màxima necessitat (Pla estratègic de millora energètica i sostenibilitat dels centres educatius de Barcelona), perquè es tracta d’una mesura de cost elevat i perquè durant els mesos de més calor els centres educatius estan tancats.
En el moment actual, l’Ajuntament de Barcelona vol fer un salt endavant pel confort i la sostenibilitat davant les onades de calor, cada vegada més freqüents i dilatades aquests últims anys, i es compromet a finançar aquest pla a sis anys. Això permetrà plantejar la climatització a gran escala amb tres objectius: garantir el confort tèrmic, tant en els mesos de fred com en els de calor; assegurar una bona qualitat de l’aire interior a les aules, d’acord amb les exigències de salubritat actuals, i apostar per mesures de descarbonització i sostenibilitat que no requereixin energies fòssils (eliminant el gas).
-
S’hi contemplen dos nivells d’actuació:
Instal·lació dels sistemes per a la climatització:
- Sistemes de climatització aerotèrmica domotitzats adaptables i automatitzats.
- Sistemes de renovació de l’aire i ventilació centralitzada.
- Plaques fotovoltaiques als centres per cobrir la demanda energètica d’aquests aparells climatitzadors nous.
Actuacions prèvies i condicionament de l’edifici
Abans de la instal·lació dels sistemes de climatització, caldrà emprendre actuacions específiques en funció de les necessitats de cada centre per a preparar-lo i condicionar-lo perquè aquests sistemes funcionen de manera eficient:
- Revisió de la potència elèctrica de l’edifici, la capacitat portant de la coberta i l’estat d’impermeabilització d’aquesta.
- Revisió de l’estat documental de la construcció per iniciar la tramitació dels diferents permisos i garantir la viabilitat de les legalitzacions posteriors de la instal·lació nova.
- Altres mesures i requisits tècnics per adequar l’edifici per a la instal·lació dels sistemes per a la climatització.
-
L’energia que s’hi utilitzarà és elèctrica d’origen 100 % solar, que es generarà de manera autosuficient en cada centre educatiu a través de la instal·lació de plaques fotovoltaiques.
El Pla Clima és una aposta per la descarbonització dels centres pensada des d’un plantejament climàtic integral per garantir-nos un futur i una ciutat més habitables.
Les plaques seran suficients per a abastir l’autoconsum, per a cobrir tant les necessitats de refredar els espais en els mesos de calor, com les de calefacció a l’hivern. I permetran compartir l’excedent amb la comunitat.
-
El Pla suposa una inversió total de 100 M€ i es finançarà amb part dels ingressos provinents de la fiscalitat turística, d’acord amb el compromís de l’alcalde, Jaume Collboni, de destinar una part d’aquests recursos a projectes de retorn social.
-
Per als centres que no es climatitzaran en les primeres fases del Pla Clima es garanteixen uns estàndards bàsics de confort a les aules fins que els arribi la climatització, ja s’hi està intervenint gràcies a l’actual Pla estratègic de millora energètica i sostenibilitat dels centres educatius de Barcelona.
Aquest pla contempla mesures que milloren el confort i l’eficiència energètica dels equipaments (per exemple, les 387 actuacions que s’han fet l’últim estiu, com ara illes fresques, sistemes de ventiladors, vinils i làmines, sistemes de ventilació creuada, aïllaments en façanes i cobertes…). El valor d’aquestes mesures és que són estructurals i no pas provisionals. Això vol dir que són necessàries, prèvies i complementàries a la climatització: per exemple, garantir un bon aïllament dels edificis és clau per a preparar-los per a una climatització eficient i sostenible.
Participació de les comunitats educatives
-
El Pla Clima Escola BCN és un projecte de gran envergadura econòmica, tècnica i de gestió, per la qual cosa s’informarà de les fases i els processos els centres al·ludits a mesura que avanci el projecte.
Cada comunitat educativa coneixerà amb anticipació la seva participació en el projecte i en quina de les dues grans fases s’executarà (primera fase, entre els anys 2024 i 2026, i segona fase, del 2027 al 2029).
-
Calendari i criteris
-
El calendari d’execució té un horitzó de sis anys a partir del 2024. Com que la intervenció en cada centre té dos moments (primer d’estudi i definició del projecte i després d’execució del projecte de climatització), els primers centres tindran els sistemes de climatització instal·lats per al curs 2024-2025.
Globalment, el procés es desenvoluparà en dues grans fases. La primera fase s’executarà entre els anys 2024 i 2026 en un total de 84 centres prioritzats per criteris tècnics de necessitat i viabilitat tècnica. I la segona fase s’executarà del 2027 al 2029.
-
El Pla Clima Escola BCN és un projecte de gran abast (170 centres) econòmic, tècnic i de gestió. Per fer-lo viable, es preveu la intervenció d’un grup de centres any a any.
El calendari d’execució té un horitzó de sis anys a partir del 2024, un procés que es desenvoluparà en dues grans fases. La primera s’executarà entre els anys 2024 i 2026 en un total de 83 centres prioritzats per criteris tècnics de necessitat i viabilitat. I la segona fase s’executarà del 2027 al 2029.
-
El Pla Clima Escola BCN contempla, sense excepció, tots els centres educatius de la ciutat sobre els quals l’Ajuntament té les competències de manteniment i reformes (les escoles de primària, els instituts municipals i les escoles d’educació especial), incloent-hi també els instituts-escola en què el manteniment és compartit amb la Generalitat de Catalunya.
En total són 170 centres educatius:
- 149 escoles
- 16 instituts-escola
- 2 escoles d’educació especial de titularitat municipal
- 3 instituts de titularitat municipal
-
La proposta de sistemes de climatització i la retirada dels sistemes de calefacció de gas actuals són comunes a tots els centres. Però la intervenció serà personalitzada segons les tipologies constructives bàsiques dels centres existents.
També podran variar les actuacions prèvies a la instal·lació dels sistemes de climatització (reforç d’aïllaments de façanes i cobertes, instal·lació de làmines, vinils, fusteries exteriors…), en funció de l’estudi de necessitats i característiques de cada edifici a partir de criteris com la ubicació, l’orientació de l’edifici, l’entorn urbà, les característiques de construcció…
-
S’actuarà primer a centres els edificis dels quals compleixen els criteris tècnics per executar la intervenció de climatització i que permeten fer-ho amb celeritat. Així, l’ordre de prioritat es fa pel creuament de criteris tècnics de necessitat (criteris d’impacte tèrmic relacionats amb la ubicació, l’orientació de l’edifici, l’entorn urbà o les característiques de construcció) i criteris de viabilitat tècnica (complexitat i rapidesa en l’execució de la intervenció).
Actualment, es disposa d’una categorització en cinc grups dels centres, en funció dels criteris d’impacte tèrmic, i s’està treballant en l’estudi de viabilitat tècnica d’implantar les solucions tècniques de climatització proposades.
El resultat d’aquesta feina es donarà a conèixer a les comunitats educatives, amb un calendari global d’execució en dues grans fases: la primera s’executarà entre els anys 2024 i 2026 en un total de 84 centres i la segona, entre el 2027 i el 2029.
Obres i afectacions als centres
-
Les obres de retirada dels sistemes de calefacció actual i instal·lació dels sistemes de climatització nous es faran en els mesos d’estiu (juliol i agost) per no interferir en el calendari lectiu. En els casos en què la instal·lació, per la complexitat, es perllongui més enllà de l’estiu, es treballarà fora de l’horari lectiu i els elements antics es retirarien per Nadal, quan el funcionament correcte de tot el sistema estigui garantit.
L’execució d’aquesta actuació s’esdevindrà després que s’hagin fet l’estudi i la definició del projecte de climatització específics del centre, i les obres no seran compatibles amb els casals d’estiu al centre.
-
Els diferents aparells proposats en el sistema, siguin generals o individuals, porten els seus propis sistemes d’aïllament acústic i només proposarem aquells que compleixin la normativa vigent.
-
En general, es preveu la instal·lació dels equips de climatització i de renovació d’aire a les àrees de coberta i espais de pas dels centres educatius. A les aules guanyem espai, ja que se n’eliminen els elements de radiació.
-
El Pla Clima Escola BCN és una triple aposta de climatització per garantir confort tèrmic integral a les aules, tant per la calor com pel fred; assegurar la viabilitat i sostenibilitat a partir d’energies renovables, d’autoproducció i descarbonització, i, també, assegurar la qualitat de l’aire interior de les aules, d’acord amb les exigències de salubritat en els requisits actuals del HS-3 CTE.
El manteniment s’encarregarà a l’àrea de manteniment del Consorci d’Educació de Barcelona, en el marc de totes les actuacions habituals de manteniment que ja es fan amb els sistemes actuals de calefacció i calderes, amb la participació dels diferents especialistes tècnics de què disposem en el Consorci per fer el seguiment del sistema i garantir la qualitat tècnica i ambiental de tota la instal·lació. En aquest fet també hi col·laboraran els diferents sensors de seguiment del sistema.