Com ens afecta la pujada dels tipus d’interès

El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat una pujada del tipus d’interès oficial del 0% al 0,50%, la primera pujada dels últims onze anys.

El BCE ha pres aquesta decisió per fer front a la forta inflació (alça dels preus), que aquest passat mes de juny ha arribat al 8,6% a l’Eurozona i al 10,2% a Espanya. Es tracta d’una pujada de preus que afecta molt a les famílies, com ja vam comentar a principis d’any.

Fa uns dies també vam explicar com la pujada de l’euríbor afecta a les persones amb hipoteques referenciades a aquest índex.

Però la pujada dels tipus d’interès té un impacte molt ampli en l’economia i ens pot afectar molt directament:

  • Les entitats financeres pujaran els preus dels préstecs i crèdits, per tant serà més car comprar a crèdit (hipoteques per l’habitatge, préstecs per a comprar un vehicle, crèdits al consum, etcètera). Aquest encariment dels préstecs pot reduir el consum.
  • A les empreses també els sortirà més car obtenir finançament i en molts casos hi haurà menys inversió empresarial, sobretot si això coincideix amb una reducció de les vendes.
  • Un aspecte positiu de la pujada dels interessos és que pot incentivar l’estalvi perquè pot augmentar la rendibilitat dels dipòsits bancaris.

Per tant, ara més que mai, hem de tenir molt clar la importància de l’estalvi i evitar el sobreendeutament.

Scroll to Top