QUI ERA DOLORS CANALS?

Dolors Canals Farriols, metgessa, biòloga i pedagoga va morir a Barcelona el  31 de març de 2010, a l’edat de 97 anys. Entre d’altres responsabilitats al nostre país, va ser la encarregada de les Guarderies de Guerra (1936-1939), reconegudes internacionalment per la seva organització i metodologia aplicada amb rigor científic. Posteriorment, aquest mateix programa el va aplicar al Centre pilot de Guarderies de Guerra de Nova York, durant la Segona Guerra Mundial.
De la seva dilatada vida professional, destaca la recerca científica en el coneixement del desenvolupament humà des del naixement fins als tres anys, destriant la relació entre genètica i cultura.
Com a formadora, Dolors Canals insistia en la necessitat de revisar i reflexionar sobre el motlle cultural, eliminant programes obsolets i introduint nous conceptes com la importància del desenvolupament motriu de forma autònoma, la introducció de conceptes científics i la ètica, i la consideració de l’infant de 0 a 3 anys com a persona amb drets i responsabilitats.
La Dolors va ser una ferma defensora de les escoles 0-3, com a espais potenciadors de desenvolupament i cultura. Emprant les seves pròpies paraules, «una bona escola 0-3 és la representació de la millor cultura actual, i està en posició de comprendre i incidir sobre la que vindrà».        (Marisol Gelonch i Àngels Zamora)

Algunes relexions de la Dolors Canals.

  • L'infant com a persona. Cal considerar i tractar als infants com a persones. És important conèixer quines són les seves capacitats, i quina és la millor manera de comunicar-nos amb ells per a puguin ser persones lliures.
  • El moviment. Cal donar oportunitat a la capacitat de moviment de l'infant. El moviment  afavoreix l'autonomia i la utilització del cos com a instrument de relació i de coneixement. L'adult ha de vetllar per evitar tant les actituds de risc com les de sobreprotecció.
  • Les escoles 0-3. Escoles per a tots els infants en els seus primers tres anys de vida, amb professionals ben preparat, que aporten a l'infant la interacció amb altres infants que tenen interessos semblants.
  • L'ètica. L'ètica en els tres primers anys de vida és fonamental. Cal garantir una bona relació entre infants i adults, basada en el respecte.

Altres pensaments:
" Fem als infants allò que voldriem que ens fessin a nosaltres"
"A cada un segons les seves necessitats, a cada un segons les seves capacitats"
"Endavant la Humanitat amb la participació de tots"

Un poema (de Joan Junyer, marit de la Dolors Canals, pintor i artista de prestigi internacional)
           
                        Una vida,
                        Dues vides,
                        Quantes vides teniu vós?
                        Vós teniu la meva vida
                        I la vida de tots dos.

 

Dolors Canals

Compartiu aquest contingut