• Inici
  • / La sequera a Barcelona

La sequera a Barcelona

Barcelona és una ciutat que regularment pateix situacions de sequera. La darrera gran sequera va tenir lloc l'any 2007. Davant d'aquest problema, l'Ajuntament, en col·laboració amb d'altres administracions, ha establert un Protocol d'actuació per a risc de sequera de la ciutat de Barcelona, que té l'objectiu de prevenir i avançar-se a possibles sequeres i, en cas de produir-se, minimitzar les conseqüències, tot establint mesures preventives i definint un model d’actuació dels serveis municipals.

Davant de la reducció continuada dels nivells dels embassaments que proporcionen l'aigua a Barcelona, en aquests moments la ciutat es troba en la següent fase:

    FASE ACTUAL: 3. EXCEPCIONALITAT   

Aquesta fase no comporta talls de subministrament a les persones, però sí diverses accions per reduir la quantitat d'aigua utilitzada per la ciutadania, les empreses i també per l'Ajuntament de Barcelona. Consulta totes les restriccions d'aquesta fase aquí.

Aquesta fase s'emmarca en un procés gradual que estableix el Protocol. Cada fase compta amb accions de sensibilització i comunicació a la ciutadania i accions concretes per a l'estalvi d'aigua.

  0. NORMALITAT   

  1. PREALERTA   

  2. ALERTA   

  3. EXCEPCIONALITAT   

  4. EMERGÈNCIA   

  5. RECUPERACIÓ   

Protocol d’actuació per situació de sequera

El protocol té l'objectiu de prevenir i avançar-se a les possibles situacions de sequera, tot establint mesures preventives i definint un model d’actuació dels serveis municipals.

Restriccions en fase d'EXCEPCIONALITAT

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat continuen buidant-se poc a poc. S'ha decretat la fase d'EXCEPCIONALITAT. Consulta les restriccions.

Grans consumidors d'aigua

El Protocol d’actuació per situació de sequera de la ciutat de Barcelona que els grans consumidors d’aigua que consumeixen més de 7.000 m3/any han d’elaborar un pla d’ús eficient de l’aigua per a les seves instal·lacions.

El semàfor de la sequera

La sequera és un procés gradual que avança depenent de les reserves dels embassaments del sistema Ter-Llobregat.

Preguntes freqüents sobre la sequera

Per què es produeix la sequera? Puc posar la rentadora? Puc rentar el cotxe? Les fonts de la ciutat continuaran funcionant si hi ha sequera?

Consulta les preguntes freqüents sobre el consum d'aigua i la sequera a Barcelona.

Consells per estalviar

Una persona pot arribar a consumir entre 100 i 200 litres d'aigua potable en un dia, un bé escàs que cal preservar i evitar-ne el malbaratament. Si es prenen mesures per estalviar-la, es pot arribar a reduir en un 30% el consum continu d'aigua a les llars.

D'on ve l'aigua a la ciutat

Les principals fonts de subministrament de recursos superficials procedeixen de les conques dels rius Ter i Llobregat. L'aigua del Ter s'obté del sistema d'embassaments Sau-Susqueda-El Pasteral i es tracta a la planta potabilitzadora de Cardedeu.

Ús i consum

A Barcelona, l'any 2021, el consum d'aigua potable de xarxa va ser de 88,04 hm3, 15,73 hm3 menys que l'any 2007, any de la darrera sequera, el que representa una reducció del 15,16%.