D'on ve l'aigua de la ciutat

L'aigua que es disposa  a la ciutat de Barcelona té, majoritàriament, un origen superficial, encara que en els darrers anys s'ha incrementat de forma significativa la presència de recursos subterranis procedents del freàtic, l'aigua regenerada, la de mar dessalinitzada i, en un futur pròxim, les aigües pluvials.

L’aigua que arriba a la ciutat en “alta” és gestionada per la Generalitat i la seva distribució en “baixa” per l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

Aigua de boca per beure

L’aigua potable “de boca” que es consumeix a la ciutat prové majoritàriament de recursos superficials, d’aigua subterrània de pous potabilitzada i aigua de les dessalinitzadores del Prat i de Tordera.

 

Recursos superficials

Les principals fonts de subministrament de recursos superficials –que proporcionen aigua potable– procedeixen de les conques dels rius Ter i Llobregat. L'aigua del Ter s'obté del sistema d'embassaments Sau-Susqueda-El Pasteral i es tracta a l’Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) situada als termes municipals de La Roca del Vallès, Cardedeu i Llinars del Vallès.

Per la seva banda, l'aigua procedent del Llobregat es regula als embassaments de la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç i es potabilitza a les ETAP d'Abrera i de Sant Joan Despí abans d'introduir-se a la xarxa Aquestes tres ETAP poden tractar més de 530 hm3/any. Tot i ser aquestes les principals ETAP, al territori metropolità hi ha altres 10 potabilitzadores de menor envergadura.

Les dues xarxes estan interconnectades formant el Sistema Ter-Llobregat a fi de garantir la distribució i la qualitat final de l'aigua. El subministrament d'aquests recursos és gestionat de forma conjunta en tot l'àmbit metropolità.

 

Dessalinització de l'aigua

La dessalinitzadora del Llobregat, la més gran d'Europa per a abastament urbà, permet incrementar l'aigua potable incorporant 60 hm3/any d'aigua de mar dessalinitzada, amb una capacitat  de tractament potencial de 2 m3/segon.

 

Aigua per a altres usos

El compromís amb la sostenibilitat de la ciutat de Barcelona, s’ha traduït en l’impuls de nombroses actuacions per reduir el consum d’aigua potable amb la substitució d’aquesta per d’altres recursos hídrics alternatius, per reg de parcs i jardins, neteja viària, fonts ornamentals, neteja de clavegueram i altres usos no potables, com instal·lacions esportives i subministraments a parcs de bombers.

Aquests recursos hídrics alternatius provenen de les aigües subterrànies i aigües pluvials, que gestiona l’Ajuntament de Barcelona a través del seu operador públic Barcelona Cicle de l’Aigua per a tots els usos municipals, i l’aigua regenerada que gestiona l’Àrea Metropolitana de Barcelona, en conveni amb la Generalitat.

 

Recursos subterranis

Els recursos subterranis –emprats per a usos d'aigua no potable– s'extreuen dels aqüífers de les cubetes del Llobregat i del Besòs, i del mateix Pla de Barcelona.

L'abandonament progressiu dels pous que la indústria explotava en zones del Pla i del delta del Besòs, ha fet que el nivell de l'aigua freàtica hagi pujat gradualment fins a apropar-se en alguns punts a la situació natural d'equilibri, cosa que ha comportat problemes en soterranis, aparcaments i serveis públics com la xarxa de metro. Aquest gran volum d'aigua ha esdevingut una font de recursos hídrics per a usos municipals d'aigua no potable, com el reg dels parcs i jardins, la neteja de carrers i clavegueram, i la utilització en fonts ornamentals i làmines d'aigua.

L’any 2021, l’aprofitament d’aigua subterrània superar el 1 hm3 anual. Podent arribar a utilitzar actualment fins a 4,02 hm3/any.

La gestió de l'aigua subterrània per a usos municipals correspon a l'Ajuntament de Barcelona, que en presta el servei a través de BCASA.

 

Reutilització de l'aigua

Per reutilitzar l'aigua de les plantes depuradores, des de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) del Llobregat es realitzen diferents tractaments per regenerar-la. Els usos compatibles de l'aigua regenerada són: barrera contra la intrusió salina, ús ambiental al riu, reg agrícola, manteniment de zones humides i ús industrial.

Més informació: acord de Barcelona amb AMB-ACA

 

Aigües pluvials

Barcelona treballa per potenciar la captació i l'ús d'aigües pluvials per a serveis urbans i equipaments públics (reg de zones verdes, de murs i cobertes verdes, d'horts urbans, de camps esportius, ompliment de fonts ornamentals, neteja viària, de contenidors d'escombraries, per a ús dels parcs de bombers...); per a usos residencials (omplir cisternes d'inodors, rentadores, reg de jardins, horts i zones verdes privades, piscines...) i usos industrials (neteja de vehicles, de superfícies industrials, dipòsits d'emmagatzematge d'aigua contra incendis...).