Els aspectes de funcionament general del centre, com el calendari i els horaris de servei, entre altres, els determina l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona.
Horari
L'horari d’atenció als infants és de 8:00 a 17:00 hores, de dilluns a divendres, a excepció dels mesos de setembre i juliol, que és de 8:00 a 15:00 hores.
Sens perjudici de l’horari establert d’entrada i sortida a l’escola bressol, les famílies poden establir el seu horari, d’acord amb la direcció, segons les seves necessitats i les dels infants.
Per als infants que no dinin a l’escola s’estableix un marge horari, no superior a tres hores, entre les sessions del matí i de la tarda. Aquesta franja horària s’estableix entre les 11:30 i les 12:00 hores per a la sortida, i les 14:30 i les 15:00 hores per a l’entrada.
A l’Escola Bressol Municipal Trinitat Nova, l'horari és de 8:00 a 14:00 hores durant tot el curs. A l’EBM Germanetes funcionen dos grups d’infants d’1 a 3 anys amb horari reduït, un grup de matí de 9 a 13h i un grup de tarda de 15 a 19h.
El calendari escolar
La data d’inici de curs, i els dies de vacances de Nadal i Setmana Santa seran els que determini el Departament d’Ensenyament per al segon cicle d’educació infantil i primària. Les escoles bressol municipals tenen, a més, 3 dies de lliure disposició al llarg del curs. El final de curs és el dia 15 de juliol o, si aquest és festiu, el dia laborable hàbil que el precedeixi.
L’IMEB aprova, cada any, el calendari escolar definitiu una vegada es coneix el calendari publicat per la Generalitat per als ensenyaments reglats.
Servei d'alimentació
Totes les escoles bressol municipals disposen de cuina pròpia, en la qual s’elaboren diàriament els menús. L’escola facilita el menú establert perquè les famílies el coneguin i puguin planificar el sopar de manera complementària a casa.
Els menús que s’ofereixen als infants són equilibrats, basats en la dieta mediterrània i gairebé tots els aliments provenen de l’agricultura ecològica i es prioritzen els productes de proximitat (amb menys emissions de CO2). La llet és ecològica, també les fruites més utilitzades (la poma, la pera, la taronja i el plàtan) i el pa, l’arròs, les patates, la pasta i els llegums. Pel que fa a les verdures, són ecològiques durant els mesos que estacionalment és possible trobar-les (per exemple, enciam, cebes, pastanaga i carabassa tot el curs, i tomàquet, mongeta tendra, carbassó, cogombre, albergínia a la primavera estiu, i bròquil, coliflor, carxofes, bròquil a la tardor/hivern).
Pel que fa a les proteïnes d’origen animal, són ecològics durant tot el curs tant el pollastre com la vedella.
El peix que s’ofereix als infants és lluç, bacallà, rap. A les escoles bressol no es consumeix carn de porc ni derivats, ni tampoc perca o halibut.
En cada àpat s’ofereix amanida com a acompanyament.
L’escola facilita els menús programats a les famílies i vetlla per anar introduint els aliments als infants gradualment en funció de la seva edat, d’acord amb les indicacions de la família.
Si per alguna raó el pediatre de l'infant considera que li convé una dieta especial o si té al·lèrgia o intolerància a algun aliment, mitjançant l'informe corresponent —emès per un metge col·legiat— s’atendrà les necessitats específiques, ja que s’ofereixen adaptacions dels menús per a les dietes alimentàries especials per als infants amb intoleràncies i al·lèrgies.
La utilització del servei de menjador és voluntària i n’implica l’acceptació de les condicions. El contracte d’alimentació és anual. Al full de matrícula la família estableix si l’infant es quedarà a esmorzar o dinar o berenar al centre. Aquest règim és el que regirà en els 10 rebuts emesos, a menys que es modifiqui el contracte (vegeu l’apartat d’assistència, modificacions del contracte i altes i baixes del servei). Recordem que, per a les famílies que facin un ús puntual del menjador, l’IMEB ofereix la possibilitat de contractar únicament el servei d’escolaritat (sense alimentació), i pagar el menjador per àpats esporàdics únicament els dies que en facin ús.
Per raons higienicosanitàries i organitzatives, les famílies no poden portar aliments de casa en substitució dels que proporciona l’escola, ja que suposaria l’entrada al centre de menjars sense el control sanitari que l’IMEB ha de garantir.
A l’escola bressol es facilita la possibilitat de continuar l’alletament matern amb els infants, tant de manera presencial com mitjançant l’administració de la llet que la mare s’hagi extret prèviament. Així, doncs, amb l’establiment d’acords amb la direcció del centre es garanteix:
- La possibilitat que la mare pugui alletar l'infant a la mateixa aula de l’escola.
- Que l'alletament es pugui fer respectant els ritmes individuals, així com els del grup.
- La possibilitat de guardar, al frigorífic o al congelador de l’escola, les unitats de llet materna aportades per la família en dosis d’una sola presa, etiquetades amb el nom i cognoms de l’infant i la data de consumició.
En aquest cas, és necessari que la llet arribi a l’escola degudament emmagatzemada i transportada amb nevera portàtil o bossa isotèrmica.