L'escola bressol és una comunitat viva, on les famílies i l’equip educatiu construeixen un espai de confiança i col·laboració. . Considerem que aquesta situació produeix benestar i repercuteix en la globalitat del dia a dia, potenciant els aspectes més positius. Entre tots i totes creem un ambient de respecte, que acull i transmet confiança, amb l'objectiu d’acompanyar als infants.
A l'escola bressol, l'infant no és entès de manera aïllada. Cada infant arriba a nosaltres com a part d’un sistema familiar, amb les seves dinàmiques, valors i context. Aquest sistema influeix de manera directa en el seu desenvolupament, i per això és fonamental comprendre aquesta realitat per adaptar l'acompanyament educatiu a les necessitats de cada infant. Quan contemplem l'infant tenint en compte el seu context familiar, podem construir una relació educativa basada en la comprensió, la sensibilitat i el respecte. Aquesta visió integral ens permet creure en la necessitat de buscar espais i moments per afavorir aquest capital social.
EL DINAR DEL MÓN
A l’escola bressol tenim la sort de comptar amb una gran riquesa cultural, ja que les famílies de l’escola provenen de diversos països i cultures. Aquesta diversitat és una font de valor i aprenentatge per a totes nosaltres, i des de fa anys hem trobat una manera molt especial de celebrar-ho, a través del: “dinar del món".
Aquest esdeveniment es fa dues vegades l'any i és esperat amb molta il·lusió per les famílies, els infants i tot el personal del centre. Mentre els infants estan dormint acompanyats de les ed. de suport, ens trobem les famílies, l’equip de cuina i l’equip educatiu a un espai de l’escola habilitat.
Aquesta activitat genera un espai de trobada i intercanvi on les famílies es coneixen millor, comparteixen vivències i es senten valorades i respectades. Per a nosaltres, és una manera d'enfortir el capital social, de reconèixer a cada família, de transmetre el valor de la diversitat i d'obrir una finestra al món sense sortir del centre. "El dinar del món" és molt més que un àpat compartit: és un espai d’aprenentatge, de respecte mutu i de celebració de la realitat que ens envolta.
ESMORZARS - BERENARS SALUDABLES
A l’Escola Bressol on treballem, cada darrer divendres de mes es viu un moment especial: famílies i una persona de l’equip educatiu es reuneixen per gaudir plegades d’un taller, esmorzar o berenar saludable. Conscients de la importància de promoure uns hàbits més saludables des de ben petitss'ofereix un espai, un temps i unes receptes fàcils i equilibrades.
Les receptes, que es caracteritzen per ser senzilles, amb pocs ingredients i de preparació ràpida. Un exemple molt popular són les magdalenes, que només necessiten tres minuts i mig de cocció al microones, i són una opció deliciosa i saludable per a tots/es.
Aquest projecte es desenvolupa gràcies a la implicació d’una comissió de famílies voluntàries, que s’encarrega de buscar i provar diferents receptes saludables cada mes. Aquestes famílies proposen noves idees culinàries, sempre amb l’objectiu de reduir el consum de sucre i afavorir alternatives més nutritives.
Més enllà de l’aspecte nutricional, aquestes trobades mensuals s’han convertit en un espai d’intercanvi i de relació molt enriquidor. Els participants poden compartir idees i experiències, alhora que s’emporten una recepta fàcil que ja han tastat i que poden replicar a casa.
ZONA D’INTERCANVI
A l'Escola Bressol hem creat una iniciativa de gran valor per a la comunitat educativa: una zona fixa d'intercanvi gratuït de roba i objectes relacionats amb la criança, a més d'un espai d'anuncis per a les famílies. Aquesta zona d'intercanvi sorgeix de la voluntat de facilitar l'intercanvi de recursos i de fomentar la sostenibilitat entre les famílies de l'escola i del barri.
Inicialment, vam organitzar un mercat d'intercanvi de roba, en col·laboració amb l'Associació de Famílies i Infants (AFI), en dates puntuals del curs. La resposta positiva i la gran demanda ens va portar a ampliar-ne la freqüència, fins al punt d'establir aquest servei de manera fixa a l'entrada de l'escola. Ara, les famílies poden intercanviar roba infantil en qualsevol moment. Nosaltres hi intervenim per fer el canvi d'armari de roba d'estiu a hivern i viceversa i per endreçar la zona en moments puntuals.
Amb el temps, hem ampliat l'intercanvi a objectes de criança, com cotxets, trones, tirallets, bressols... Per a fer-ho i a causa de la manca d'espai a l'escola per emmagatzemar aquests objectes, hem habilitat una pissarra on les famílies poden anotar els articles disponibles o que es necessiten.
A més, aquests últims mesos hem incorporat un tauler d'anuncis, també autogestionat, que permet a les famílies publicar anuncis sobre necessitats diverses, com la recerca de cangurs o habitacions. Aquest espai contribueix a crear una xarxa de suport i a reforçar el sentit de comunitat.
Amb aquesta iniciativa, fomentem la col·laboració i la sostenibilitat, enfortint el vincle entre les famílies i l'escola, i creant un entorn de suport mutu.