Històries
  • Totes
  • Valors
    El perfil del bomber
  • Enginyeria
    Mutatis mutandis
  • Història
    Dels orígens a l’incendi del Liceu
  • Quotidianitat
    Creativitat, innovació i idees de Bomber!
  • Cultura
    L’Agrupació Cultural i Esportiva
  • Cooperació
    La satisfacció d’ajudar
  • Saber fer
    El foc és foscor
  • Dels orígens a l’incendi del Liceu

    El Servei de Bombers de Barcelona tal i com es coneix actualment neix el 1865 quan l’Ajuntament de Barcelona assumeix com a pròpia la Companyia de Bombers, creada anys enrere per la Societat d’Assegurances Mútues contra Incendis. Molt temps abans però, la ciutat ja disposava de diferents organitzacions, generalment formada per voluntaris gremials que, d’una manera més o menys reeixida intervenien en l’extinció dels focs.
    Llegir el relat

    Paletes, fusters i manyans del districte eren cridats pel toc de foc, l’insistent repic de campanes que alarmava de l’incendi, i eren dirigits en l’operació pel primer regidor d’obres de l’Ajuntament que arribava al lloc del sinistre. Els veïns també intervenien però la manca de mitjans (galledes, una bomba manual i algunes escales), la poca preparació dels apagafocs i la pròpia urbanística de la ciutat – amb carrers estrets, cases petites i atapeïdes i indústries dins el nucli urbà- dificultaven molt l’èxit de les intervencions. El foc s’acabava extingint, però massa sovint arrossegava edificis sencers, béns particulars i algunes vides.

    Reglament de la sociedad de Seguros Mutuos de Barcelona 1836

    Per procurar minimitzar els danys dels focs es constituí el 1835 la Societat d’Assegurances Mútues contra Incendis, una organització filantròpica que impulsada per propietaris d’edificis i membres del govern municipal. La Crema de Convents de la Nit de Sant Jaume 1835 va donar l’impuls final a la constitució de la Mútua que, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona varen crear la primera Companyia de Bombers.

    La Ciudad Se Convierte en Un Mar de Llamas. / ¡o Iras Y Abominaciones de los Hombres!

    Ramon Soley Cetó. Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. 1835

     

    La companyia la formaven 30 paletes o manobres, 8 fusters i 2 manyans a les ordres d’un comandant i 4 caporals. Disposava d’un pressupost de 1.000 lliures catalanes l’any a més de les mensualitats i els jornals de cada incendi. L’arquitecte Josep Mas i Vila en va ser el primer cap.

    Un Incendio en Barcelona.

    Gravat procedent de La Ilustración. Periódico Universal (Madrid), 7, 15 febrer 1851, p. 49. La descripció dels fets a la mateixa revista, número 6, 8 febrer 1851, p. 41-42. Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. 1851

    El 1851, moment en que la Mútua tenia plena responsabilitat de la Companyia de Bombers, l’arquitecte Antoni Rovira i Trias va ser nomenat cap de Bombers. Rovira publica el 1856 el Manual para la estinción de Incendios, un tractat on teoritza sobre la millor manera d’organitzar la gestió del servei de bombers en base a la seva pròpia experiència i prenent com a referència l’organització de les companyies de bombers de França. En aquest tractat teòric sobre la gestió del servei de bombers Rovira indica que la gestió pot ser municipal, militar o privada – tres models pels quals la ciutat hi havia passat -, però en defensa la municipalització. Emfatitza la necessitat que els governs municipals es comprometin en l’extinció del foc a través d’una companyia ben preparada, equipada i dirigida i en una política de prevenció, especialment en els espais més concorreguts com els teatres i les sales de festa de la ciutat. Sis anys més tard les flames destruïren per complet el Teatre del Liceu.

    Incendio del Liceo de Barcelona en la Noche del Dia 9 de de Este Mes [Abril 1861].

    Sanz, F. Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. 1861 Incendi del Gran Teatre del Liceu el 9 d’abril de 1861. Les flames surten de darrere l’edifici. En primer terme, els bombers apagant el foc.

     

    L’incendi del Liceu el 1861 serà un punt d’inflexió i encetarà una dècada de canvi i modernització en la ciutat i en el servei de Bombers: Barcelona enderroca les seves muralles i la ciutat respira i s’eixampla amb el Pla Cerdà. L’Ajuntament recull les insistents peticions i propostes cíviques de reglament del servei de bombers i el 1865 municipalitza definitivament la Companyia de Bombers per tal de protegir la seguretat dels ciutadans de Barcelona.

    Imatges i records, p. 18

    En aquest moment comença una etapa d’innovacions i avenços en el Servei de Bombers de Barcelona que el convertirà en un referent i model en l’àmbit nacional i internacional.

    Año 1888 [Aspectes de l’Exposició Universal i Altres Vistes de la Ciutat]

    Bonet, Pere Joan. Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. 1888

  • Objectes amb història: el Liceu

  • La Mútua

  • Atemptat a l’Hipercor

  • L’Exposició Internacional de 1929

  • {"":2535}
    []