Compromís amb la societat, plaer per la pràctica esportiva , inquietud cultural i ganes de passar-ho bé són característiques dels Bombers que a mitjans dels anys 40 van crear l’agrupació coneguda com La Cultural que encara avui dia acompanya als Bombers de Barcelona amb 9 seccions esportives.
L’ingrés l’1 d’agost de 1945 de 31 nous joves bombers al cos va suposar un gran canvi en les activitats internes Bombers de Barcelona. Un grup d’aquesta promoció de bombers va fundar el dia 1 d’octubre la Penya Borinot que va centrar la seva activitat en l’organització de la biblioteca i a la promoció de campionats esportius tals com la pilota vasca, els escacs i el dòmino.
L’agost de 1946 van organitzar una festa al pati de la Caserna Central dels bombers per celebrar el primer aniversari de la seva incorporació al cos. La bona acollida de la festa els va animar a crear l’Agrupación Cultural y Deportiva del Cuerpo de Bomberos que seria coneguda com La Cultural.
A l’estiu de 1947 La Cultural va preparar una nova festa amb el nom de Festival Cultural a la que van convidar-hi una revista que actuava amb èxit al paral·lel i diversos artistes de varietats. La convocatoria va ser un èxit i més de 1.500 persones es van concentrar al pati de la caserna central. Els Festivals d’estiu, com una Festa Major, es van succeint fins la dècada dels 80.
La gimnàstica, un exercici arrelat tradicionalment als bombers, va prenent una notable projecció fora del cos al llarg dels anys 50 en la que els Bombers van arribar a demostracions públiques amb el gran gimnasta Joaquim Blume qui havia arribat a un acord per entrenar l’equip de Bombers. Malauradament, no va arribar a fer-ho doncs va morir prematurament en un accident d’aviació.
L’esport més popular de la història dels Bombers de Barcelona ha estat el voleibol. L’any 1950 es va pintar els límits d’una pista de voleibol a la Caserna Central i es va participar en el Campionat de Catalunya amb altres equips com l’Hispano-Francès, El picadero i El Sitjar. Els primers èxits esportius van arribar l’any següent en guanyar el campionat català contra el seu principal rival, l’Hispano-Francès, i uns mesos després en imposar-se al Reial Madrid en el primer Campionat d’Espanya.
Els anys 50 l’actriu Mary Santpere va esdevenir el motor dels Festivals d’Estiu, de la Campanya de Reis i dels diferents actes benèfics organitzats per Bombers de Barcelona. Per la seva dedicació, la Mary Santpere ser nomenada, a proposta del comandament, bombera honorària.
El primer número de la Revista ¡Alarma! es va publicar el mes de setembre de 1949 amb la intenció de ser un butlletí que es fes ressò de les diferents activitats de l’Associació Cultural i Esportiva, de les principals notícies relacionades amb el cos, i com a mitjà de difusió de les millores tècniques i innovacions del servei.