Aplicant les tecnologies corresponents a cada època, l’evolució de Bombers de Barcelona ha estat paral·lela a la de la societat a la qual ha consagrat sempre els seus esforços i la seva dedicació. Les imatges ens mostren màquines i estris utilitzats per Bombers de Barcelona, a partir de les quals es reflecteix l’avenç tecnològic fruit de la voluntat d’oferir un millor servei als ciutadans. Com ara l’ escala Porta de 22 metres que s’usava a principis del s. XX i que, segons fonts de l’època, es podia posar a punt “en només 6 minuts”. Les eines i les màquines han canviat, però els bombers continuen amb la mateixa vocació de servei als ciutadans i esperit de sacrifici que van tenir aquells pioners.
L’any 1974 va començar l’activitat del laboratori del foc a Bombers de Barcelona sent únic a l’Estat español. Aquest laboratori va ser concebut com un centre de recerca i d’experimentació de sistemes de prevenció i d’extinció i d’assessorament a indústries, persones i entitats. S’hi podien fer proves de la resistència al foc de diferents materials o observar el comportament dels productes d’extinció. El Laboratori del Foc va estar actiu fins el desembre de l’any 2000.
La Genoveva, és el nom del vehicle més popular de Bombers de Barcelona. Va ser adquirit entre 1921 i 1922 i, juntament amb la resta de vehicles Delahaye que es van comprar en aquells anys, va significar una gran modernització del servei. Es tracta d’una auto bomba de primers auxilis amb un dipòsit auxiliar de 400 litres. Després de la seva vida útil dins de Bombers, la Genoveva es va convertir en una de les atraccions de les festes populars de Barcelona. Actualment es pot veure exposada a l’Espai Bombers i Parc de la Prevenció.
El ràcord és la peça metàl·lica indispensable que permet fer les connexions entre les mangueres dels bombers i les boques hidràuliques.
El Ràcord Barcelona és el model de ràcord utilitzat per Bombers de Barcelona des dels seus inicis. Es va dissenyar i produïr en una fosa de Sabadell i tenia la particularitat de comptar amb dues peces simètriques que s’encaixen a través de tres potes.
L’any 1969 hi va haver un gran incendi a la refineria d’Escombreras (Cartagena) diversos efectius de tot España s’hi van desplaçar. Com que no existia a Espanya un model estàndard de ràcord es van adonar que no tots els cossos de bombers tenien un model compatible amb l’estàndar americà que utilitzava la refineria. Els bombers de Barcelona van soldar els seus ràcors a les sortides d’aigua de la refineria per moder utilitzar les boques. A partir d’aquella encertada actuació el Ràcord Barcelona va escollit com estàndar a nivell espanyol.