Persones guanyadores de les beques d'escriptura dramatúrgica Carme Montoriol
Són Ferran Dordal, Eva Hibernia, Pablo Macho Otero i Lucas Ubach.
L'Ajuntament de Barcelona, a través de l'Institut de Cultura (ICUB) i del programa Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO, atorga cada any quatre beques Carme Montoriol. Aquestes tenen per objectiu recolzar projectes literaris en l’especialitat de dramatúrgia d’autors vinculats a la ciutat. Abasten una dotació econòmica de 3.000€, i una residència de dos mesos a una fàbrica de creació per desenvolupar el projecte d’escriptura de teatre presentat i seleccionat.
Les residències artístiques i les fàbriques de creació han esdevingut una peça clau en la integració d’artistes, creadors i comissaris en el context cultural actual. No només permeten a les persones artistes desenvolupar els seus projectes, sinó que també generen un entramat on conèixer altres formes de treballar i compartir la seva activitat amb altres professionals del sector i augmentar-ne la projecció, contribuint, així, a l’enriquiment creatiu de tots els actors que en formen part.
Així doncs, el jurat, format per representants de les fàbriques de creació, la dramaturga Victoria Szpunberg i l’Oficina Barcelona Ciutat de la Literatura, ha decidit que els quatre premiats de les beques Carme Monturiol siguin:
- Ferran Dordal. Farà la residència creativa al Tantarantana. Ja ens ha deixat bocabadats amb diversos espectacles i performances, com To the Happy Few (Temporada Alta, 2006), Memòries dels temps de la immaduresa (Teatre Lliure, 2007), M.A.D. (Mutual Assured Destruction) amb Àlex Serrano (Teatre Lliure, 2011), autopsicografia (Festival PNRM, 2011), La gran mentira (Grec Festival, 2016) o Telepatisches Café amb Alexander Manuiloff (Rodeo München, 2016). Col·labora amb l’Agrupación Señor Serrano, com a cocreador dels espectacles. Ha treballat també amb Àlex Rigola, Carlota Subirós, Alícia Gorina o Sílvia Delagneau, i d'ençà del 2016 és professor del departament de dramatúrgia de l'Institut del Teatre.
- Eva Hibernia. La Sala Beckett serà la Fàbrica de Creació que acollirà a aquesta artista. Llicenciada en l’especialitat de Dramatúrgia a l'Escola Superior d’Art Dramàtic de Madrid, i estudis de Doctorat en Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. El seus textos i produccions s'han pogut veure a espais com el Teatro Español, el Teatre Nacional de Catalunya, la Sala Beckett, la Sala Cuarta Pared i a diferents festivals i escenaris d’àmbit nacional i internacional. Les seves obres han estat traduïdes a l’alemany, l’anglès, el francès, el grec, el portuguès, l’italià i el català. A més a més dels seus textos originals, ha treballat les dramatúrgies i versions de textos clàssics, entre els que destaca L'Avar de Molière per a teatre d’objectes, muntatge que continua de gira ininterrompudament des de fa 17 anys recollint premis i mencions.
- Pablo Macho Otero. Ja va començar la seva formació dramatúrgica a una Fàbrica de Creació de Barcelona, exactament a l’Obrador de la Sala Beckett. Ara, però, farà la residència creativa a la Nau Ivanow. Premi Novell Internacional de Poesía Miguel Hernández 2018 pel seu primer poemari, ZOE. Graduat en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona i format com a actor a l'Estudi Nancy Tuñón de Barcelona i a l'Escola Internacional Jacques Lecoq de París. Entre els seus textos destaquen Esquerdes (Sala Beckett, 2014), La Trinxera (Sala Flyhard, 2017) o Enterrando a Dodot (La Gleva, 2021).
- Lluc Ubach. Format també a l’Obrador de la Sala Beckett, farà la residència creativa a Centre d'Arts Lliures (Fundació Joan Brossa). Llicenciat en Psicologia per la U.A.B i Graduat Superior en Il·lustració per l’Escola Massana. Graduat a l'Institut del Teatre de Barcelona, en l’especialitat de Direcció i Dramatúrgia.. És autor de dramatúrgies com Cortés Ordena (lectura dramatitzada a Sala Beckett, 2014); Polvo somos (2015); Qualsevol nit (Sala Roja. Barcelona, 2017); o Ficciones (Finzioni) (Paolo Grassi, Milà, 2017), entre d'altres. Ha estat director en diferents muntatges teatrals.
Cada una cedirà els seus espais perquè els i les artistes puguin desenvolupar el seu treball. L’objectiu de les Fàbriques és vetllar perquè realitzin la residència de dos mesos de la millor manera, acompanyats i acompanyades i amb totes les garanties. Gràcies a aquestes convocatòries públiques de residència, les Fàbriques de Creació s’omplen de professionals que donen forma als seus projectes.
Aquests centres creatius també esdevenen un espai de trobada i de difusió, una eina de cerca de recursos amb la qual els guanyadors podran dur a terme els seus projectes. A més a més, és un mitjà per apropar el treball d'artistes a la ciutadania i, d'aquesta manera, oferir també als ciutadans i ciutadanes un lloc de participació dins l'extens circuit creatiu de Barcelona.