Barcelona Cultura

Actualitat

Notícies


La digitalització del fons s’amplia

La digitalització del fons s’amplia

Durant les vacances d'estiu i setembre al Gabinet Postal no hem parat màquines. En aquests mesos hem incrementat notablement el fons digital amb més de 2.500 registres nous. Així doncs, comencem el nou curs amb 38.724 segells que podeu consultar a l’apartat del web “Descobreix el fons”.


Les magnífiques peces estudiades ens han permès viatjar, en l’espai i el temps, fins a l’Àfrica colonial. Hem estudiat segells d’antigues colònies britàniques com Gàmbia i Sud-Àfrica, hem estat als antics dominis francesos de Gabon i Les Comores, passant per l’antiga “Guinea Espanyola”. Els segells documentats ens porten imatges d’exotisme i aventura, ens fan sentir com un explorador que deixa enrere el món occidental, per endinsar-nos dins d’un continent ple de colors càlids i paisatges insòlits.

Hem conegut la figura de l’explorador d’origen italià Pierre-Paul Savorgnan de Brazza, que va remuntar el curs del riu Ogooué i va descobrir una nova ruta comercial que connecta l’oceà amb la conca de l’Alt Congo. Al final d’aquesta aventura també trobem al rei Mokoko de Téké, que va firmar un acord amb Savorgnan de Brazza, per tal d’establir el control francès a la regió.

Hem fruït d’imatges evocadores d’una altra època, com les vistes de Libreville, o les del Palau del Governador de Santa Isabel. Hem vist els retrats folklòrics d’homes i dones de diferents ètnies, de guerrers i de reis. No obstant això, com ja vàrem comprovar quan exploràvem el continent asiàtic, l’ocupació per part de potències colonitzadores com ara Regne Unit deixarà la seva empremta en països com Gàmbia. Tornarem a trobar segells de la monarquia anglesa sobrecarregats per a la correspondència des dels territoris africans.

Potser la representació més clara de la visió hegemònica de les potències europees sobre els pobles nadius africans queda reflectida en els segells dedicats a l’Exposició Colonial Internacional de París de 1931, procedents de Gabon. Aquestes exposicions es posen de moda durant el segle XIX i duren fins entrada la primera meitat del segle XX.

L’avenç d’aquest estiu ens apropa més a la fita d’oferir-vos la completa digitalització de la col·lecció Ramon Marull, com a eina pedagògica de consulta a l’abast de tothom. Així doncs, comencem el setembre amb moltes ganes d’oferir-vos noves històries “Singulars” i noves propostes que us sorprendran. Tanmateix, us animem a visitar les noves entrades del web i a fer-nos arribar les vostres impressions i comentaris.

 

 

24 de setembre de 2013