Barcelona Cultura

Explora

Fons Fra Andreu de Palma


Manuel de Lete i de Triay (1869 – 1963), més conegut popularment com a Fra Andreu de Palma, va ser un sacerdot mallorquí amb dues grans vocacions: la religiosa i la intel·lectual. Durant més de quaranta anys va formar part de l’orde dels Germans Menors Caputxins, una branca religiosa de l’orde franciscà, amb residència a Barcelona al convent dels Caputxins (Sarrià). Més enllà de les tasques pastorals i la vida contemplativa, Fra Andreu va enfocar les seves inquietuds humanístiques cap a la recerca sobre la religió, el lul·lisme i moltes altres matèries. El seu caràcter decidit i compromès van conduir-lo a dirigir la Revista de Estudios Franciscanos entre 1920 i 1925, i també a impulsar la fundació de l’Associació de Pessebristes de Tarragona (1925) i la Maioricensis Schola Lullistica, dedicada a l’estudi de la vida i l’obra de Ramon Llull (1935).

El que hem explicat fins ara és la part més coneguda del personatge, però el que molts no sabeu és que Fra Andreu va ser un preuat col·leccionista. Durant anys va construir una sòlida narrativa de l’evolució de la història postal a la Corona d’Aragó mitjançant un fons interessantíssim de manuscrits, cartes o plecs amb segells. Tots els documents tenen una característica en comú, en bona part pertanyen a l’etapa de la prefilatèlia, o el que és el mateix, que són anteriors a l’aparició del segell tal com el coneixem (recordem que el primer segell adhesiu va néixer al Regne Unit el 1840). Són marques postals de diferents estils i formats que en alguns casos porten gravades dates, noms de llocs, etc. Avui dia, aquestes col·leccions són força escasses degut a l’antiguitat que han de tenir els documents (sovint conservats en arxius públics) i els alts preus que s’ha de pagar per ells a les subhastes.  

Conscient de la seva importància, Fra Andreu va llegar el seu fons de prefilatèlia al Museu Postal i Filatèlic, durant el període en què es va constituir. Aquesta donació va ser molt ben rebuda des del museu, permetia ampliar el discurs museològic més enllà del fons filatèlic de la col·lecció Ramon Marull abordant una nova matèria: la història postal. Des d’un bon inici el museu acollí el fons de Fra Andreu com una col·lecció única sota el títol “Història del correu a Catalunya, Aragó i Mallorca de 1213 a 1479”, tot i que comprèn documentació fins al segle XX.

Al llarg del 2017 s’ha executat una tasca de conservació preventiva i restauració del fons. A continuació i fins l’abril de 2018 s’ha passat a la  fase de digitalització i catalogació.

Tota aquesta feina ens permet presentar-vos a continuació el fons Fran Andreu de Palma que reuneix tota la documentació donada pel sacerdot mallorquí.

Podeu fer al consulta de la col.lecció digitalitzada i documentada des d’aquí.