Barcelona Cultura

Ramon Marull


Medalla d’Or de la Ciutat

Medalla d’Or de la Ciutat

La Medalla d'Or de la ciutat de Barcelona és un dels reconeixements més prestigiosos que l'Ajuntament atorga. Ramon Marull va rebre aquest guardó en agraïment per les seves donacions en l'àmbit patrimonial i sanitari a la ciutat


L’11 d’abril de 1960, Josep Maria de Porcioles, alcalde de Barcelona, imposà la Medalla d’Or de la Ciutat a Ramon Marull en agraïment a la donació de la seva magnífica col·lecció.

La medalla era un disseny de Frederic Marès, realitzat per encàrrec de l’Ajuntament l’any 1940. Frederic Marès (1893-1991) fou un reconegut escultor i, sobretot, un important col·leccionista, el qual, a partir de l’any 1946, va donar successivament les seves col·leccions a la ciutat, avui conservades al museu barceloní que porta el seu nom. També en reconeixement a la seva donació, Marès fou condecorat amb la Medalla d’Or de la Ciutat el 1948.

La medalla confeccionada per Marès no va ser l’únic vincle artístic entre els dos col·leccionistes. El mateix 1959, Marès fou l’autor de la medalla commemorativa confeccionada en honor de Marull per celebrar el lliurament de la col·lecció a la ciutat, amb el rostre en perfil del protagonista de l’homenatge, i també de la placa celebrativa que presidia l’entrada al Museu Postal i Filatèlic de Barcelona.