Barcelona Cultura

Actualitat

Notícies


La Font de la Lliçó, de la pedra al paper

La Font de la Lliçó, de la pedra al paper

El 26 de maig de 2016 Correos disposarà d’un mata-segells commemoratiu dedicat a la Font de la Lliçó de la plaça d’Adrià. La Lliçó és una de les escultures premiades al concurs que Parcs i Jardins va convocar l’any 1959 per embellir espais urbans i és una obra del valencià Manuel Silvestre de Edeta (1909 – 2014).


Des del 1980 fins a l’actualitat, el Grup Filatèlic i Numismàtic de l’empresa Aigües de Barcelona (FINUSGAB) promou la creació anual d’un mata-segells commemoratiu. Cada any es mostra una font de la ciutat Comtal (que no són poques!), totes elles molt interessants i carregades d’història. Un exemple curiós és el mata-segells de l’any 2000, dedicat a la font del Xato de la plaça de Sants. L’escultura prové d’un monument enderrocat l’any 1877 que va passar per diferents emplaçaments fins a arribar a Sants, on encara es pot visitar. Durant un d’aquests trasllats, sembla que l’al·legoria del Vell Llobregat va quedar-se sense nas, d’aquí que popularment sigui conegut com el Xato.

Però tornant al tema, segur que molts pensareu: què és un mata-segells commemoratiu? Per als que no sou especialistes en la matèria, us en fem cinc cèntims. Existeixen dues grans categories de mata-segells, la més habitual, a la que la majoria estem avesats, és per a ús postal, per a inutilitzar mitjançant una marca les taxes de franqueig d’una carta o d’una postal. La segona, i menys coneguda per al públic, és el mata-segells commemoratiu. Aquest pot ser sol·licitat a Correos, mitjançant una petició particular o institucional, amb l’objectiu de celebrar una efemèride o bé per reivindicar un esdeveniment. En aquests casos, no us feu il·lusions, Correos pot aprovar o no la proposta. En cas d’aprovació, l’obliteració o estampació és temporal i s’efectua manualment a una oficina postal.

Si esteu plantejant-vos començar una col·lecció d’història postal, els mata-segells són uns candidats excel·lents. És, a més a més,  una forma distreta de conèixer l’art públic de la ciutat, del qual sempre podeu ampliar més informació a través del catàleg municipal. Mentre valoreu la nostra proposta, us deixem amb una mostra de la col·lecció de fonts barcelonines d’en Joan Francesc Molina, a qui agraïm la seva col·laboració.

Aprofitem l’avinentesa per felicitar als membres de FINUSGAB i a en Joaquim Galiarda per la seva contribució a la història postal de la ciutat.

Mata-segells de les fonts de Barcelona from Col·lecció Ramon Marull on Vimeo.