El 26 de maig de 2016 Correos disposarà d’un mata-segells commemoratiu dedicat a la Font de la Lliçó de la plaça d’Adrià. La Lliçó és una de les escultures premiades al concurs que Parcs i Jardins va convocar l’any 1959 per embellir espais urbans i és una obra del valencià Manuel Silvestre de Edeta (1909 – 2014).
Des del 1980 fins a l’actualitat, el Grup Filatèlic i Numismàtic de l’empresa Aigües de Barcelona (FINUSGAB) promou la creació anual d’un mata-segells commemoratiu. Cada any es mostra una font de la ciutat Comtal (que no són poques!), totes elles molt interessants i carregades d’història. Un exemple curiós és el mata-segells de l’any 2000, dedicat a la font del Xato de la plaça de Sants. L’escultura prové d’un monument enderrocat l’any 1877 que va passar per diferents emplaçaments fins a arribar a Sants, on encara es pot visitar. Durant un d’aquests trasllats, sembla que l’al·legoria del Vell Llobregat va quedar-se sense nas, d’aquí que popularment sigui conegut com el Xato.
Però tornant al tema, segur que molts pensareu: què és un mata-segells commemoratiu? Per als que no sou especialistes en la matèria, us en fem cinc cèntims. Existeixen dues grans categories de mata-segells, la més habitual, a la que la majoria estem avesats, és per a ús postal, per a inutilitzar mitjançant una marca les taxes de franqueig d’una carta o d’una postal. La segona, i menys coneguda per al públic, és el mata-segells commemoratiu. Aquest pot ser sol·licitat a Correos, mitjançant una petició particular o institucional, amb l’objectiu de celebrar una efemèride o bé per reivindicar un esdeveniment. En aquests casos, no us feu il·lusions, Correos pot aprovar o no la proposta. En cas d’aprovació, l’obliteració o estampació és temporal i s’efectua manualment a una oficina postal.
Si esteu plantejant-vos començar una col·lecció d’història postal, els mata-segells són uns candidats excel·lents. És, a més a més, una forma distreta de conèixer l’art públic de la ciutat, del qual sempre podeu ampliar més informació a través del catàleg municipal. Mentre valoreu la nostra proposta, us deixem amb una mostra de la col·lecció de fonts barcelonines d’en Joan Francesc Molina, a qui agraïm la seva col·laboració.
Aprofitem l’avinentesa per felicitar als membres de FINUSGAB i a en Joaquim Galiarda per la seva contribució a la història postal de la ciutat.
Mata-segells de les fonts de Barcelona from Col·lecció Ramon Marull on Vimeo.