Barcelona Cultura

Col·lecció

singulars

L'ull del filatèlic Anterior |   Article 9 de 9

La lliura negra

La lliura negra

D’entre els milions de segells emesos, sols n’hi ha un grapat que tinguin nom propi. Així, tenim el Penny Black o Penic Negre, els Maurici, el Guiana, etc.  Un dels més bonics és la Lliura Negra, un segell de gran...

Jordi V del Regne Unit i Sant Jordi. Col·lecció Ramon Marull

D’entre els milions de segells emesos, sols n’hi ha un grapat que tinguin nom propi. Així, tenim el Penny Black o Penic Negre, els Maurici, el Guiana, etc.  Un dels més bonics és la Lliura Negra, un segell de gran format emès en ocasió del 9è Congrés de la Unió Postal Universal, celebrat a Londres al maig del 1929, i que podem veure a la col·lecció Ramon Marull.

La seva emissió va ser, curiosament, una qüestió de protocol. El pla inicial del correu britànic era emetre quatre segells de ½, 1, 1 ½, i 2 ½ penics, amb el retrat del rei Jordi V en un medalló i sobre un fons amb la bandera britànica, de la mateixa mida que els valors baixos de la sèrie general en circulació aquell moment. Tot en consonància amb la, aleshores molt austera, política britànica d’emissió de segells.

El problema va venir quan es van adonar que, en aquestes ocasions, el costum era obsequiar els assistents al congrés amb la sèrie commemorativa de l’esdeveniment. Als anglesos els va semblar poc digne que l’imperi més important del moment fes un regal de tan sols cinc penics i mig als seus convidats. Per això, es va decidir a corre-cuita afegir un segell de facial molt alt (una lliura esterlina) a la sèrie. I què millor que representar Sant Jordi, el patró d’Anglaterra, acompanyat del retrat del rei filatelista? Això, a banda, permetria obtenir dels col·leccionistes uns ingressos suplementaris que anirien molt bé per a finançar el congrés.

A nivell tècnic, la sèrie es va imprimir en gravat al taller de Bradbury & Wilkinson &Co, en fulls de 20 segells, dentat 12 de pinta i una filigrana amb el monograma GVR coronat. Se’n van emetre 61.000 exemplars. També es van emetre unes proves sense dentar en targetes de quatre exemplars.

Malgrat les presses, l’artista, il·lustrador i gravador, Harold Nelson (Dorchester, 1871 – Londres, 1948) va fer una tasca excel·lent: el segell està considerat un dels més bonics mai emesos i se’l compara amb el seu mític predecessor, el Penny Black o Penic Negre.

La història de la seva procedència i la seva temàtica el fan un segell molt desitjat tant pels nombrosos col·leccionistes dels segells britànics, com pels seguidors de la temàtica jordiana, que són legió a Catalunya. Llàstima del seu preu: 600 € nou i 400 € usat (gener del 2013), que el situa fora de l’abast de la majoria de col·leccionistes.

Joan F. Molina

1/2 penic Jordi V del Regne Unit. MGPB 009011

1/2 penic Jordi V del Regne Unit. MGPB 009011

2 1/2 penics Jordi V del Regne Unit. MGPB 009015

2 1/2 penics Jordi V del Regne Unit. MGPB 009015

1 penic Jordi V del Regne Unit. MGPB 009012

1 penic Jordi V del Regne Unit. MGPB 009012

1 1/2 penics Jordi V del Regne Unit.

1 1/2 penics Jordi V del Regne Unit. MGPB 009014