Barcelona Cultura

Actualitat

Notícies


Les primeres postals il·lustrades de Barcelona

Aquest mes de novembre ens fem ressò d'un reportatge publicat a la revista "El Digital de Barcelona" on es repassa l’origen de les targetes postals barcelonines, tant pel que fa al disseny com en l'ús


Aquest mes de novembre ens fem ressò d’un reportatge publicat a la revista “El Digital de Barcelona” on es repassa l’origen de les targetes postals barcelonines, tant pel que fa al disseny com en l’ús. L’article ha estat elaborat en col·laboració amb el Cercle Cartòfil de Catalunya, l’entitat fa 25 anys que es dedica a l’estudi, el col·leccionisme i la difusió de la targeta postal catalana.

La primera postal dissenyada a Barcelona és de l’any 1894, seguint els cànons estilístics marcats pels exemplars austríacs i alemanys. La il·lustració frontal està formada per imatges de petit format d’espais característics de la ciutat, com ara el monument a Colom, el parc de la Ciutadella i l’Arc de Triomf, entre d’altres. També té impresa la llegenda “Recuerdo de Barcelona”. No se’n coneixen gaires exemplars, però al mateix reportatge se cita que el mateix president del Cercle, en Ramon Pla, té dins la seva col·lecció un exemplar datat del 1898, enviat per un turista francès als seus familiars.

Les targetes postals gaudeixen de molt fervor popular entre finals del segle XIX i principis del segle XX. En un moment on la fotografia no estava a l’abast de tothom (per descomptat, tampoc els mitjans audiovisuals), les postals il·lustrades permetien conèixer els espais o monuments més emblemàtics de les ciutats o de les poblacions. Era forma popular i pràctica d’apropar l’experiència turística mitjançant la tramesa postal. A més, també cal assenyalar que el preu d’una postal era la meitat del de la carta, per tant estava més a l’abast del públic en general.

Com anècdota, potser us haureu fixat que algunes postals estan manuscrites per tots els espais possibles. Això es deu al fet que inicialment les postals no estaven dissenyades per escriure cap text. Es considerava que aquesta era la funció de la carta, que com hem dit anteriorment, el seu franqueig era més car. Però els continus desafiaments populars aquesta normativa van forçar que, finalment, l’any 1905, els serveis de correus modifiquessin el disseny incloent una barra vertical, diferenciant l’adreça del destinatari i el cobdiciat espai per al missatge.

Trobareu l’article complet al següent enllaç.