Barcelona Cultura

Actualitat

Notícies


Segell del 125è aniversari de la primera Bolsa Filatélica de Barcelona

Segell del 125è aniversari de la primera Bolsa Filatélica de Barcelona

Entre la dècada dels anys seixanta i setanta del segle XX era força habitual que grans empreses catalanes com ara SEAT o ENASA (Empresa Nacional de Autocamiones) tinguessin societats filatèliques on els treballadors gaudien de la seva afició durant les seves hores lliures.


Entre la dècada dels anys seixanta i setanta del segle XX era força habitual que grans empreses catalanes com ara SEAT o ENASA (Empresa Nacional de Autocamiones) tinguessin societats filatèliques on els treballadors gaudien de la seva afició durant les seves hores lliures. La creació d’aquests grups de recerca i d’intercanvi  feia que el col·leccionisme de segells adquirís  un paper important en el temps d’oci personal, que sovint s’acabava traslladant a l’ambient familiar. Malauradament, avui dia la majoria d’aquestes seccions han desaparegut. Amb l’excepció d’Aigües de Barcelona (AGBAR).

Com molts ja sabreu, AGBAR és l’empresa encarregada de subministrar aigua potable a la ciutat de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana. L’any 1968 va fundar FINUSGAB, la secció dedicada a promoure activitats entorn de la numismàtica i la filatèlia. Des de llavors  i fins a l’actualitat cada any s’organitzen exposicions i trobades sobre el tema.

El passat mes d’abril, amb motiu de la celebració del 125è aniversari de la primera Bolsa Filatélica de Barcelona, FINUSGAB ha presentat a les seves instal·lacions el segell commemoratiu de l’efemèride. Aquesta important fita de la història postal posa de manifest la relació entre la ciutat i la filatèlia, ja que Barcelona va ser una de les primeres a tenir la seva borsa o  mercat de segells públic, un ineludible punt de trobada per als amants dels segells.

Els orígens de la borsa daten de  finals del segle XIX quan el col·leccionisme de segells es va començar a posar de moda, i els aficionats varen començar a congregar-se als voltants dels establiments que venien les estampes postals, per tal d’intercanviar-se material. Inicialment, aquests negocis no tenien com a principal activitat la venda de segells, però ho feien més que res perquè els propietaris també n’eren aficionats. Aquest és el cas d’en Josep Graells Blanch, llibreter que va ser el primer empresari que vendria segells a la seva llibreria de vell. El principal punt de trobada era el carrer de la Ronda Sant Antoni. Tanta gent es reunia que van haver-hi força problemes de soroll i de circulació. Per aquest motiu, ja entrats en el segle XX, durant la dècada dels anys vint,  es va decidir traslladar l’activitat cap a la cèntrica Plaça Reial. Va ser en aquell moment quan la trobada va ser batejada amb el nom de Bolsa Filatélica, esdevenint el precedent de l’actual mercat col·leccionista.