Arran de l’exhibició de la figura eqüestre davant del Born CCM, la imatge de Franco ha tornat a ocupar nombroses portades i capçaleres dels noticiaris. Avui ens fem ressò d’un curiós mosaic format per centenars de segells amb la imatge del dictador.
El monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Calldetenes (Osona), és una petita joia arquitectònica del patrimoni cultural català. Durant el segle xi fou una canònica augustiniana depenent del priorat de Lledó, sota protecció dels cavallers de Riudeperes i Altarriba. A mitjans del segle xv, després d’un temps de decadència, el bisbe de Barcelona, Jaume Caçador, decidí fundar-hi un convent franciscà destinat a col·legi de framenors. S’impulsen aleshores les obres de construcció d’un nou claustre i la rehabilitació de bona part del monestir, en funcionament fins al segle xix. Per bé que durant un temps s’hi van establir els pares camils, una col·lecta popular va permetre la compra de l’edifici cap a l’any 1970, que passaria a mans d’un centre d’educació especial.
Les tasques de restauració del claustre renaixentista han permès descobrir una desconcertant “intervenció filatèlica” sobre l’immoble. Es desconeix el motiu que ocasionà la seva creació, però se sap que es va realitzar l’any 1958, durant el període d’ocupació per part de la congregació dels Pares Camils. Sorprèn la quantitat de segells utilitzats –la majoria cancel·lats– i la seva distribució, creant llegendes i símbols en funció del valor nominal o del color. Des de certa distància, dóna la sensació d’estar construït amb tessel·les o un material similar.
El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBM) ja ha comunicat la intenció de retirar el mosaic, que passarà a les dependències del Bisbat de Vic.