La representació dels caps d'estat als segells esdevé una constant al llarg de la història postal moderna. Els segells de dol són un gran reconeixement a la seva figura i al seu paper clau dintre de la política del país.
Vladimir Ílitx Lenin. Col·lecció Ramon Marull
Aquest és un segell de dol emès l’any 1924 amb motiu de la mort del polític comunista rus i primer president de la Unió Soviètica. Vladimir Il’itx Ul’janov, més conegut pel sobrenom de Lenin.
Tradicionalment, les il·lustracions o vinyetes de la gran majoria d’emissions filatèliques antigues es poden classificar en tres temàtiques diferents: la imatge del cap d’estat, l’escut o el símbol del govern.
La il·lustració d’un segell amb l’efígie d’un mandatari d’estat és un tema recurrent des dels inicis del correu postal. Ja el primer segell de la història postal moderna va ser un retrat de la reina Victòria. A Gran Bretanya l’any 1839 es convocà un concurs per escollir el millor esbós per reproduir el primer segell, el que posteriorment seria conegut com a “Penny Black”. Un dels participants, Benjamin Cheverton, suggerí que calia representar-hi un rostre humà ja que, segons ell, resultaria més senzill detectar possibles falsificacions degudes a canvis en els trets fisonòmics. Aquesta idea seria ben acollida en general i, finalment, Rowland Hill representaria la reina Victòria tal com era en aquell moment, una jove de divuit anys.
Tornem a la figura històrica presentada a l’exemplar que ens ocupa. Lenin fou advocat, teòric del marxisme i el fundador de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS). Exiliat nombroses vegades a causa de les seves idees i accions revolucionàries, va arribar a ser el líder de la facció bolxevic del Partit Socialdemòcrata, més tard serien coneguts com a comunistes. Durant la Primera Guerra Mundial, des de l’exili a Suïssa, va liderar un moviment per intentar que els socialistes, a escala mundial, es posicionessin en contra de la guerra i s’aixequessin per enderrocar els governs existents. Temps després, va poder tornar a Rússia després de la Primera Revolució, i va arribar a liderar el soviet de Petrograd. Va convèncer la gent del seu partit que calia una Segona Revolució que portaria al poder els bolxevics. Des de llavors i fins a la seva mort, va encapçalar el govern revolucionari com a president del Consell de Comissaris del Poble. Va morir amb cinquanta-quatre anys com a conseqüència de les seqüeles provocades per un greu atemptat que havia patit temps enrere, i també per un excés de treball.
És una de les figures més importants de la història contemporània, la seva imatge s’ha representat en multitud d’ocasions i formats: pintures, cartells, premis, medalles. Evidentment, també té una gran presència a la filatèlia, sobretot durant el període històric de vigència de la Unió Soviètica. Aquest segell presenta la imatge més icònica de Lenin: el retrat d’un home adult de mirada assossegada, pensativa, que supera la barrera dels quaranta anys, amb la seva característica barbeta retallada. La representació correspon a un disseny fet per l’artista Iván Dubásov (1897-1988).
L’exemplar forma part d’una sèrie de segells de dol emesos en commemoració de la mort del líder de la Unió Soviètica. En formen part quatre valors diferents. Aquesta categoria filatèlica s’utilitza per homenatjar la mort d’algun personatge important o bé per rememorar algun esdeveniment dolorós. Aquesta tipologia acostuma a presentar-se amb un marc negre que emmarca el personatge central, per ressaltar el caràcter funerari.
Dintre de la col·lecció Marull trobem altres exemplars que presenten una imatge de Lenin molt diferent de la que aquí es mostra. Es tracta d’una sèrie de segells de quatre exemplars que presenten el rostre del personatge en diferents etapes de la seva vida. Aquesta sèrie tan curiosa es va emetre els anys 1933-1934 per commemorar el desè aniversari de la seva mort.