La pujada del preus en el lloguer i la falta d’estabilitat laboral fa que, molts cops, l’alternativa per accedir a l’habitatge sigui llogar una habitació.
El lloguer d’habitacions, una manera fàcil de compartir les despeses de l’habitatge, consisteix en llogar una habitació, amb el dret a usar de manera compartida els espai comuns de l’habitatge.
Accedir a una habitació no exigeix tants requisits com l’accés a un pis de lloguer. Per començar, no ens demanaran contracte indefinit, ni un determinat nivell d’ingressos i, a la majoria dels casos, no ens trobarem amb intermediaris, sinó que serà una persona particular qui directament ens oferirà l’habitació.
Per contra, el lloguer d’habitacions, pot arribar a ser una forma d’accés a l’habitatge molt insegura on es donin situacions abusives.
Quan lloguem un pis, sabem que signarem un contracte de lloguer d’habitatge i que aquest contracte es troba protegit per una llei que és la Llei d’Arrendaments Urbans, la norma que regula els nostres drets com a persones llogateres. El contracte de lloguer que signem ha de respectar aquesta norma i, en el cas de no signar contracte, tenim la Llei d’Arrendaments Urbans que regularà la nostra relació amb l’habitatge.
En el cas de llogar una habitació, aquesta seguretat no la tenim. El lloguer d’habitacions no es troba regulat per la Llei d’Arrendaments Urbans, i això significa què:
- Si signem un contracte d’habitació, la nostra relació amb l’habitatge no estarà protegida per la Llei d’Arrendaments Urbans, sinó que ho estarà pels pactes que, de forma lliure, signem amb las persona que ofereix l’habitació.
- Si no ens fan contracte d’habitació, no tenim cap norma que protegeixi els nostres drets en relació amb l’habitatge.
Per això serà important que, un cop seleccionada l’habitació, abans d’entrar-hi a viure, fem una sèrie de preguntes que ens permetran conèixer i valorar els riscos de patir situacions abusives o, per contra, podem gaudir d’un accés a l’habitatge segur on, en tot moment, coneguem els nostres drets.
A continuació et compartim 8 preguntes que has de fer a la persona que t’ofereix l’habitació, abans de llogar-la (recorda: sempre recomanem la regulació de la compartició amb un contracte de lloguer!):
1.- Quina relació tens amb l’habitatge?
Aquesta pregunta és la més important. Sempre haurem de saber si la persona que ens lloga l’habitació és propietària o llogatera de l’habitatge. Si és propietària ens podrà fer un contracte de lloguer d’habitació sense problemes, però si és llogatera necessita l’autorització per escrit i de forma expressa de la persona arrendadora.
És important que demanem a la persona que ens ofereix l’habitació que ens mostri el títol de propietat de l’habitatge o bé el contracte d’arrendament de l’habitatge.
Alerta! També pot ser que la persona que ens ofereixi una habitació no tingui cap títol que demostri quina relació té amb l’habitatge. Pot ser que es tracti d’una ocupació il·legal de l’habitatge i, en aquest cas, si entres a l’habitació i no pots demostrar que pagues una renda, podries ser considerat, igualment, un ocupant il·legal de l’habitatge.
2.- Tens l’autorització de la persona llogatera per llogar-me l’habitació?
Aquesta és la segona pregunta que has de fer en el cas que la persona que ofereix l’habitació et demostri que és llogatera de l’habitatge.
En aquets casos, la normativa diu que el llogater d’un habitatge per llogar una habitació necessita el permís de la persona arrendadora.
Sí té aquest permís et podrà fer un contracte de sotsarrendament, que haurà d’anar signat també per la persona arrendadora de l’habitatge.
Alerta! Encara que la persona que ofereix l’habitació t’assegui que té l’autorització de la persona arrendadora, desconfia si no vol fer-te contracte de sotsarrendament o no t’ensenya l’autorització signada.
3.- M’empadronaràs a l’habitatge?
Saber si t’empadronarà a l’habitatge o no és importantíssim. Seria lògic en cas de llogar una habitació perquè sigui el nostre domicili habitual, ja que l’empadronament ens dona accés a molts serveis com, per exemple, l’atenció sanitària o els Serveis socials.
La normativa estableix que, si al domicili ja figuren persones empadronades, la persona empadronada ha de donar l’autorització perque puguis realitzar l’empadronament a l’habitatge. Has de tenir en compte que aquest es pot fer independentment de si tens o no contracte.
4.- Quant pagues de renda per l’habitatge?
Si la persona que ofereix l’habitatge és una persona llogatera i ens fa un contracte de sotsarrendament, ens convé saber quant paga de lloguer, ja que la normativa estableix que la persona que ens lloga l’habitació no ens pot cobrar més del que paga ella per l’habitatge.
5.- Quants companys de pis serem?
El lloguer d’habitacions pot comportar cert risc de sobreocupació a l’habitatge. Per evitar això, és convenient saber quantes persones conviuran a l’habitatge i demanar la cèdula d’habitabilitat on trobarem indicat el màxim de persones que poden ocupar l’habitatge. És important assegurar-se que l’ocupació de l’habitatge no es troba per sobre d’aquest número.
6.- Les despeses del subministraments estan incloses a la renda?
Aquesta qüestió és molt rellevant per saber si ens interessa o no l’habitació.
Has de tenir en compte si et demanaran alguna quantitat addicional que pugi el preu de renda, i que el teu límit de despesa en habitatge no ha de representar més del 35% del teu sou!
Dit això, també serà important saber, en el cas de que les despeses siguin a banda, si et cobraran una quantitat addicional o es repartirà proporcionalment la factura. Aquesta segona opció no ens interessa si som persones que passem tot el dia fora de casa i compartim amb persones que teletreballen, per exemple.
7.- Em cobraràs fiança?
Actualment, per llogar una habitació ens demanen fiança. És molt important, doncs, que et facin contracte ja que, si finalment no te la tornen, no tindràs possibilitar de reclamar al jutjat.
Alerta! Qui t’ofereix l’habitació pot demanar la fiança que vulgui ja que el contracte d’habitació no es troba limitat per la Llei d’Arrendaments Urbans.
8.- Com serà la distribució dels espais comuns?
Per gaudir d’una bona compartició hauries de poder fer ús de tots els espais comuns de l’habitatge. Serà important valorar si hi ha restriccions al respecte i quina seran les normes de convivència en aquets espais.
Fent aquestes preguntes en el moment que cerques una habitació, ja et pots fer una idea de si podràs gaudir d’una compartició segura i còmode o no. Encara que la decisió és teva, recorda sempre:
- Resulta molt més segur si formalitzem la relació amb un contracte.
- Mai donis diners sense veure l’habitació.
- Si dones diners, han de donar-te un rebut signat amb identificació de la persona que rep els diners (nom complet, domicili i DNI), el concepte i la quantitat.
- Procura que t’empadronin a l’habitatge.
- Procura deixar constància per escrit o a través de correu electrònic o Whatssap de tot el que pacteu
Vols compartir pis? Penses en llogar una habitació? El proper 14 de desembre a les 17 h al Punt infoJOVE Paral·lel organitzen l’activitat “Vies d’accés a l’habitatge per a joves”, on et donarem un munt de recursos i eines en relació al lloguer d’habitació i habitatge en general.
Les inscripcions ja estan obertes! Pots formalitzar la teva inscripció enviant un correu a pijparal.lel@bcn.cat o bé trucant al 934 422 939.
Recorda que si tens qualsevol dubte en relació a l’habitatge pots contactar amb l’Assessoria d’Habitatge a través de qualsevol Punt infoJOVE de la ciutat.