infoJOVE Barcelona

Els serveis infoJOVE se sumen a la jornada reivindicativa del 25N

dv., 12/10/2021 - 10:07

Aram Ramon Perelló

Els serveis infoJOVE se sumen a la jornada reivindicativa del 25N

El passat 25 de novembre, dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, els serveis infoJOVE Barcelona van sumar-se a la jornada reivindicativa amb més de 90 activitats a tots els Districtes de la ciutat, a través dels dels Punts infoJOVE de Barcelona (PIJ) i dels Punts Jove, Informa’t i Participa (JIP) als centres educatius, una xarxa de punts d’atenció estable ubicats a Centres d’Educació Secundària de la ciutat. Els Punts JIP estan coordinats amb els centres educatius per donar resposta a les consultes i inquietuds dels nois i noies, i els descobreixen recursos que els poden ser d’utilitat. 

Les activitats realitzades van comptar amb la participació de més de 1.600 joves i van ser un èxit als Punts Jove, Informa’t i Participa (JIP) als centres educatius. Van incloure formats molt diversos: xerrades, debats, visualització de càpsules informatives, tallers, jocs, creació de pancartes i murals temàtics, concursos artístics, visualització de recursos i participació en espais de reflexió conjunta per als i les joves.

Totes les activitats responen a la voluntat d’informar sobre serveis de prevenció i atenció contra la violència masclista, aprendre a diferenciar i identificar els tipus de violències, conèixer eines per a la detecció de situacions de violència, empoderar-se per poder respondre davant les agressions i analitzar les pròpies conductes dels i les joves.

Des dels serveis infoJOVE Barcelona s’ofereixen dinàmiques, activitats, tallers, eines i recursos per treballar la temàtica, detectar les violències que estan interioritzades i generar consciència a mode de prevenció.

Una data per reivindicar i per recordar

El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional contra la Violència de Gènere durant el primer “Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe” celebrat a Bogotà (Colòmbia) l’any 1981.

En aquesta trobada, les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, assassinades per la policia del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre de 1960. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc.

Adela (‘Dedé’) Mirabal va ser l’única germana que va sobreviure i va morir el 2014 a Bèlgica als 88 anys. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.