‘Lorenza’s way’: pràctica artística, diversitat funcional i desobediència epistèmica
Paul B. Preciado, Antonio Centeno, Elena Prous, Patricia Carmona i Jo Sol
23.01.2019 – 24.01.2019
Paul B. Preciado, filòsof i comissari de l’exposició Lorenza Böttner. Rèquiem per la norma
Antonio Centeno i Elena Prous, activistes de la diversitat funcional
Patricia Carmona, fundadora del col·lectiu de dansa-teatre Liant la Troca
Jo Sol, director de cinema
23 i 24 de gener. Espai 4 i Virreina LAB
Entrada gratuïta. Aforament limitat
L’obra de Lorenza Böttner, artista transgènere sense braços que pintava amb la boca i amb els peus, suposa una sotragada per a les formes tradicionals de pensar no només la pràctica artística sinó també les relacions entre el que és normal i el que és patològic. Més enllà del relat condescendent de l’artista heroica, l’obra de Böttner qüestiona i desestabilitza les relacions de poder entre masculinitat i feminitat, validesa i invalidesa, però també entre pintura i dansa, entre dibuix i performance, i reclama una altra epistemologia, una altra manera de mirar i de narrar que redistribueixi i democratitzi els cossos i els òrgans (mans, peus, boca, pell...) en la pràctica artística.
Dimecres 23 de gener - Espai 4 - streaming disponible
Sessió amb intèrpret de llenguatge de signes
18.30 h: Història del peu: art i diversitat funcional segons Lorenza Böttner
A càrrec de Paul B. Preciado, filòsof i comissari de l’exposició Rèquiem per la norma.
19.15 h: Diversitat funcional i desobediència sexual
Taula rodona amb Antonio Centeno i Elena Prous, activistes de la diversitat funcional. Performance amb Patricia Carmona, fundadora del col·lectiu de dansa-teatre Liant la Troca
Dijous 24 de gener - Virreina LAB
19 h: Vivir y otras ficciones
Presentació de la pel·lícula Vivir y otras ficciones (2016, Jo Sol, 81 min).
Amb la participació de Jo Sol, director de cinema, i Antonio Centeno, activista de la diversitat funcional.
Antonio Centeno Ortiz va néixer el 1971 a Montcada i Reixac i viu a Barcelona des de 1999. Va adquirir diversitat funcional (tetraplegia) als 13 anys. És llicenciat en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona i va exercir de professor de Matemàtiques d’educació secundària des de 1998 fins a 2010. És membre del Foro de Vida Independiente y Divertad (FVID) des de 2004, i com a tal va comparèixer davant la Comissió de Política Social del Parlament de Catalunya en dues ocasions, el 2005 i 2006; posteriorment davant la Comissió d’Estudi de la Situació de les Persones amb Discapacitat el 2010, i finalment davant la Comissió d’Afers Socials i Famílies el 2016. També va comparèixer davant la Comissió d’Igualtat del Congrés dels Diputats el 2011 i davant la Comissió de Polítiques Integrals de la Discapacitat del Congrés dels Diputats el 2018. Va ser un dels nou membres fundadors, el 2006, de l’Oficina de Vida Independent (OVI) de Barcelona. Ha impulsat diferents projectes culturals audiovisuals vinculats amb la diversitat funcional: la sèrie de televisió Trèvols de 4 fulles (2018) com a coguionista i actor, la pel·lícula sobre assistència sexual Vivir y otras ficciones (2016) com a actor, el documental sobre sexualitat Yes, we fuck (2015) com a codirector, i el curt de postporno tolit Nexos (2014) com a coguionista i actor. També és responsable del projecte d’assistència sexual Tus manos, mis manos, col·labora amb el col·lectiu En torno a la silla, que aborda el disseny lliure i col·laboratiu de productes de suport, i amb el projecte d’art inclusiu ARTransforma, així com en els portals Social.cat i Derechos Humanos ¡Ya! amb articles d’opinió.
Jo Sol és guionista i realitzador audiovisual, impulsor del denominat «cinema urgent», basat en la llibertat de llenguatge i la independència en els processos de producció. La seva filmografia tracta d’oposar un discurs alternatiu a temàtiques habitualment absents de la creació cinematogràfica hegemònica, potenciades amb el vincle directe amb persones i col·lectius militants. Les seves pel·lícules han obtingut nombrosos premis en festivals de cinema i sovint són exhibides per il·lustrar debats sociopolítics.
Elena Prous és estudiant polifacètica de Cooperació al Desenvolupament, Drets Humans, Escriptura Creativa i actualment està cursant el grau en Antropologia Social i Cultural. Titulada en Infermeria des de 2006, va deixar de banda la professió i la docència en aquesta branca per dedicar-se a l’activisme de la diversitat funcional participant en diferents grups de treball, escrivint articles d’opinió i estudiant ciències socials. Participant en el FVID des de 2010, ha format part d’altres grups de treball i associacions com Diversidad Funcional Sol 15M, SOLCOM i CRIANAP dins de l’activisme al voltant de la diversitat funcional. Actualment segueix en aquesta línia amb Asamblea de Cojas, Transfeministas y Otras Rarezas creada a l’abril de 2018. Desenvolupa l’escriptura com a canal de transformació des que va adquirir diversitat funcional el 2008 en webs com infomedula.org, derechoshumanosya.org i en la publicació feminista La Madeja. En procés continu, ara tracta d’aprendre a posar el cos per acompanyar les paraules amb la performance Aguanta tú que puedes estrenada a les Jornadas Cojas, Transfeministas y Otras Rarezas al maig de 2018 o amb la seva participació en el videoclip La última atrocidad amb Jo Sol i Patricia Carmona.