Per evitar el suïcidi
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Properes activitats / Cursos i tallers

Per evitar el suïcidi

Per evitar el suïcidi
Seminari sobre l’obra de Pedro Costa

13.02.2023 – 17.02.2023


Del 13 al 17 de febrer, de 17 a 20:30 h
Amb la participació de Pedro Costa i Javier Codesal

PLACES EXHAURIDES

El seminari Per evitar el suïcidi pren el títol de la instal·lació Cançons per evitar el suïcidi, composta per les obres Sobre el suïcidi i A la petita ràdio, totes dues de 2022, tal com apareixen a l’exposició Cançó de Pedro Costa. Per evitar el suïcidi és més que un títol, ja que permet orientar d’alguna manera els continguts que es debaten al seminari, sempre subjectes a l’obra cinematogràfica de Costa.

El treball del seminari es basa en un diàleg mantingut entre Pedro Costa i Javier Codesal, més les aportacions dels participants. Per ordenar el diàleg, aquest s’articula principalment al voltant de les figures centrals del cinema de Costa—Vanda, Ventura i Vitalina—, emparentades en tants sentits que fins i tot fonèticament s’enllacen, i la parella Straub-Huillet. Aquestes figures s’aborden des dels contextos social i fílmic.

El programa del seminari, desglossat en cinc sessions, és el següent:

1– La primera sessió consta de dues parts: la primera està dedicada al Cançoner de Fogo (una aproximació al llibre d’artista Casa de lava-quadern, exposat a La Virreina) i la segona se centra en les figures de Danièle Huillet i Jean-Marie Straub, a propòsit d’Onde yaz o teu sorriso (On es troba el teu somriure?, 2002).

2– Aquesta sessió es dedica a Vanda i el seu entorn, a través de les pel·lícules en les quals participa: Ossos (1997), No quarto da Vanda (A l’habitació de la Vanda, 2000) i Juventude em marcha (Joventut en marxa, 2006).

3– La tercera sessió tracta sobre el personatge de Ventura i les pel·lícules Juventude em marcha, O nosso homem (El nostre home, 2010), Cavalo dinheiro (Cavall diners, 2014) i Vitalina Varela (2019).

4–La quarta sessió se centra en Vitalina i la seva participació a Cavalo dinheiro i Vitalina Varela.

5– L’última sessió té com a tema l’exposició Cançó de Pedro Costa i els assumptes que s’hi aborden.

Això és solament un esquema, ja que el format conversacional donarà peu a poca o molta digressió, sens dubte benvinguda…