Retratem la ciutat
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Exposicions anteriors

© Samuel Aranda

Retratem la ciutat
Objectiu BCN

04.12.2014 – 25.01.2015


Comissari: Samuel Aranda
Inauguració: dimecres 3 de desembre, a les 19 h

La Virreina Centre de la Imatge presenta el resultat del projecte Objectiu ►BCN. Retratem la ciutat, una iniciativa de la xarxa de Centres Cívics de Barcelona que pretén compondre un retrat fotogràfic plural de la ciutat.

Entre els mesos de febrer i juny de 2014, dos centenars de ciutadans han participat en el projecte, recorrent a peu els deu districtes urbans de Barcelona per retratar un tema o un aspecte concret de la ciutat. El resultat del projecte és la creació d’un relat visual col·lectiu de Barcelona a través de més de cent imatges que ara es presenten a La Virreina Centre de la Imatge.

Aquesta exposició es complementa amb la presentació de diverses exposicions als 12 centres cívics que hi han participat i amb una mostra de fotografies a diferents estacions del metro de Barcelona.

 

Objectiu BCN. Retratem la ciutat és un projecte de fotografia documental que s’ha proposat crear la «memòria urbana» dels nostres dies, tan necessària. Els participants d’aquesta primera edició —dos centenars— són persones d’edats, procedències, gustos i coneixements fotogràfics i estètics molt heterogenis. El gest és senzill: narrar petites històries quotidianes amb la finalitat de crear una gran història en conjunt. Una mena de crònica ciutadana en diferents capítols.

Les dues-centes persones inscrites en el projecte han ampliat els seus coneixements sobre la pràctica de laboratori en un taller impartit per Juan Manuel Castro Prieto; han descobert com poden treure profit de les xarxes socials i de la visibilitat en l’era global, gràcies a Lindsay Mackenzie; han après a narrar una història en imatges, visionant desenes de projectes documentals amb Txema Salvans i Toni Amengual, i han descobert com es poden posar paraules a les fotografies en un taller d’escriptura conduït per Inés Martínez Ribas. A més, han gaudit, i s’han inspirat, amb les conferències magistrals de Navia, Abbas, Cristina García Rodero, Don McCullin, i David Airob i Joan Guerrero. Al llarg dels cinc mesos que ha durat aquest projecte, entre febrer i juny del 2014, han guiat els participants un equip de tutors format per Emilio Morenatti, Fernando Moleres, Walter Astrada, Carmen Secanella, Moises Saman i jo mateix. Durant tot aquest temps hem recorregut la ciutat, setmana rere setmana, alguns junts i d’altres per separat, submergint-nos en el dia a dia dels barris, les places i els carrers, fins a trobar les històries que els participants volien explicar. Un cop delimitat el terreny, hem posat a la seva disposició diferents eines perquè poguessin narrar les seves històries amb substància.

El procés resultant ha estat un caos ordenat d’idees, una improvisació guiada amb la intenció d’enriquir-se de l’espontaneïtat creadora que requereix qualsevol projecte que se sap incipient. El resultat és un ventall de propostes molt variades, desenvolupades mitjançant estils fotogràfics molt diferents. Alguns dels reportatges es basen en el més clàssic i pur estil del fotoperiodisme en blanc i negre; d’altres s’han llançat al color, i usen estils més actuals. D’una manera o d’una altra, el projecte té una solidesa narrativa que li atorga un cos i un color irrefutables.

La música del carrer, els cavalls de la Mina, les víctimes dels desnonaments, els nostres mercats, la Colònia Castells, les residències artístiques, els horts ciutadans, les xurreries, la tercera «joventut», els ocellaires, els treballadors en vaga, les xemeneies industrials, la «turistificació», la pell arquitectònica de la gran urbs, els bombers, el circ fet art, la crisi econòmica, el port, els grafits autoritzats i els prohibits, l’economia col·laborativa… Aquestes són algunes de les moltes veus d’aquest retrat plural de Barcelona. Aquest és el llegat que la ciutat deixa als qui, d’aquí a unes dècades, es preguntin com era Barcelona el 2014.

© Olívia Paton
© Olívia Paton
© Olívia Paton
© Olívia Paton
© Olívia Paton
© Olívia Paton
© Amélie Louys
© Amélie Louys
© Amélie Louys
© Amélie Louys
© Christian Riedeberger
© Christian Riedeberger
© Christian Riedeberger
© Christian Riedeberger
© Mateo Pérez
© Mateo Pérez
© Mateo Pérez
© Mateo Pérez
© Pia Codina Pi
© Pia Codina Pi
© Pia Codina Pi
© Pia Codina Pi
© Samuel Aranda
© Samuel Aranda