Sisters!
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Exposicions anteriors

Barbara Hammer
Corky Wick i jo (IV), San Mateo, Califòrnia, 1979, 2017. Cortesia dels hereus de Barbara Hammer i la galeria Company, Nova York.

Sisters!
Barbara Hammer

09.06.2020 – 18.10.2020


Comissari: Valentín Roma

Barbara Hammer (Los Angeles, 1939 – Nova York, 2019) és una de les autores més influents del cinema experimental i activista nord-americà. Amb vuitanta-tres pel·lícules i una enorme producció de fotografies, dibuixos, performances, collages i instal·lacions, la seva obra registra en clau autobiogràfica com es va articular la dissidència lesbiana i feminista des de finals dels seixanta fins a l’actualitat.

Aquesta exposició recorre els cinquanta anys de trajectòria de Barbara Hammer (Los Angeles, 1939 - Nova York, 2019), una de les veus més influents del cinema experimental i activista nord-americà. Es tracta de la primera retrospectiva realitzada en el context espanyol.

Pionera a explorar políticament la vida i la sexualitat lesbiana i el significat de la mort, així com les històries personals i col·lectives dels qui pateixen la marginació social, Hammer va fer vuitanta-tres pel·lícules —entre curtmetratges i films de llarga durada—, a més d’una enorme producció de collages, dibuixos, performances, fotografies i instal·lacions.

Des de les primeres peces en Super 8 fins a la trilogia formada per Nitrate Kisses (1992), Tender Fictions (1995) i History Lessons (2000); des de la seva exploració sobre la malaltia en treballs com Chance of Breast Cancer (1993), Cancer Bones (1993) i A Horse is not a Metaphor (2008) fins als «diàlegs crítics» amb artistes, cineastes i poetes, com ara Claude Cahun, Maya Deren, Hannah Wilke, Elizabeth Bishop, Lota de Macedo Soares o Dziga Vértov, l’obra de Hammer es pot considerar un monumental registre en clau autobiogràfica sobre com es van articular les dissidències lesbianes i feministes entre finals de la dècada dels seixanta i l’actualitat.

Sisters!, que pren el títol d’un curtmetratge realitzat per l’autora el 1973, també aplega un conjunt de propostes sobre alguns mites ancestrals a The Great Goddess (1973) i Sappho (1978); diferents recerques entorn de les genealogies ideològiques del lesbianisme a The History of World According to a Lesbian (1988), The Female Closet (1998) i Lover Other (2006), i nombroses fotografies que remeten a algunes performances emblemàtiques —Be My Valentine (1980-1982) i Aphrodite’s Birth (1972)— o que documenten moments afectius i sexuals.

És destacable el singular protagonisme del dibuix en el treball de Hammer, la persistència d’aquest al llarg de la seva trajectòria, des del primerenc Dark Vagina or Moon in the Head (1969-1971) fins a Prisons Drawings (Marcel Moore) (2005). Finalment, l’exposició presenta una part significativa de collages que traslladen les seves operacions amb les imatges audiovisuals a l’àmbit plàstic, com Happy Valentine’s Day (1982), Je t’embrasse (1994), Hammer as Shirley Temple (1996), Lesbian Weeding Dewar Style (1997), Bang & Whimper (2000) i Censored (2017), entre molts altres.

Els projectes de Barbara Hammer són alhora una celebració de la vida i una crida a la discrepància, episodis d’un fris confessional i, a la vegada, panoràmiques d’esdevenirs polítics i comunitaris. Igualment, la seva escriptura, a mig camí entre la memòria, la crònica i l’assaig —compilada al llibre Hammer! Making movies out of sex and life (2010—, manifesta una posició artística i existencial en la qual l’ímpetu per transgredir tots els tabús socials s’enllaça amb la capacitat revolucionària de l’amor, amb el poder de les persones per unir les seves fragilitats i revoltar-se.

Sisters! es va començar a gestar el 2018, en un diàleg estret amb Barbara Hammer. Des de La Virreina Centre de la Imatge considerem aquesta mostra que es celebra durant el primer aniversari de la desaparició de l’artista com un homenatge a la seva vida i la seva obra.