Espectres
Presentació expositiva del projecte d’investigació
13.12.2017 – 07.01.2018
Montse Casacuberta, Raül Maldonado, Claudio Marzà, Jorge Luis Marzo (coordinació), Blanca Pia, David Ricart i Marina Salazar, amb la col·laboració especial de Carla Sevillano.
Inauguració: 13 de desembre, 19 h
Virreina LAB
Una producció conjunta de La Virreina Centre de la Imatge, BAU Centre Universitari de Disseny de Barcelona i GREDITS (Grup de Recerca en Disseny i Transformació Social).
Amb la participació d’ENTI (Escola de Noves Tecnologies Interactives).
Ens van explicar que els fantasmes succeïen als vius quan aquests morien. Sempre havia estat així. L'espectre apareix quan deixa d'haver-hi vida, convertint-se en un doble sense cos. Aquest és l'ordre natural, la llei de la vida i de la mort, la llei de les coses que són i de les que no.
Però avui dia els fantasmes ja no són pòstums perquè han deixat de viure en el futur: són aquí, entre nosaltres, indistingibles, demandant un forat cada vegada més gran entre els fantasmes als quals ja estàvem acostumats, els clàssics fantasmes del passat que es van acumulant a mida que les coses s'esvaeixen. ‘‘Som la trista opacitat dels nostres futurs espectres’’, va deixar escrit Mallarmé.
Aquests són espectres del present, d'éssers i coses que encara no han mort. Els fantasmes s'han avançat a la mort per viure en temps real: són l'epifania d’allò nou, s'han atipat d'esperar. Estem obligats, ens agradi o no, a parlar-los diàriament i ens en servim profusament. Però passa una cosa: abans, els fantasmes es conduïen per mimesi, s'assemblaven a l'original. Avui, es comporten sense ella, sense deixar de performar-nos, com els avatars. Com sabem llavors que es tracta d'un fantasma? Quin espai d’autentificació reconèixer i aplicar? Una veritat sense autentificació? Quin espai públic i comú? Fantasmagoria (Phàntasma i àgora: assemblea de fantasmes). Quina assemblea i quina àgora?
Montse Casacuberta. Des de l’any 1986, la seva tasca professional combina l’ensenyament i l’activitat artística. Llicenciada en Belles Arts (especialitat pintura) per la UB, professora d’Art del Grau de Disseny, membre del Grup d’Investigació GREDITS i coordinadora del grup ALUMNI del Centre Universitari de Disseny BAU a Barcelona. Ha dirigit nombrosos projectes d’intervenció pictòrica.
Raül Maldonado. Dissenyador gràfic format al Centre Universitari BAU, ha cursat la doble via entre gràfic i audiovisual. Ha col·laborat en estudis com NU4MAT, amb Ignacio de Juan-Creix Umbert; MISCELLANEOUS, amb Xavier Roig, i actualment treballa amb J.J. Bertran en la creació d’identitat i disseny de producte, especialment en l’àmbit del vi. ‘‘Modestament barbut i gentilment freak’’. raam.es
Claudio Marzà. Format en disseny de moda pel Centre Universitari BAU, actualment forma part de l’equip docent del Departament de Moda de BAU. Màster en Arts Digitals per la Universitat Pompeu Fabra, desenvolupa diferents projectes en l’àmbit de la intel·ligència artificial, la robòtica i la interacció.
Jorge Luis Marzo. Heterònim de Juan Luis Manzano. Espectròleg de matinada. Seguidor del mètode Morelli per detectar falsificacions. Profe a BAU. Membre de GREDITS. soymenos.net
David Ricart. Amant dels mangalica i altres espècies en perill d’extinció.
Marina Salazar. Mare adoptiva de totes les fotos antigues sense ami que es troben orfes dins les caixes trencades d’Els Encants. Graduada en Disseny Gràfic, imparteix docència a la mateixa universitat on va estudiar, BAU. Porta el seu propi estudi de disseny com a freelance (noquedatinte.com); és minimalistament barroca y una mica kitsch. Li agrada el pop up, el collage, les Spice Girls i tot allò relacionat amb la creativitat i l’entrenament de les seves neurones rosses.
Blanca Pía. Dissenyadora
1986 — Naixement físic
2008 — Naixement virtual