LaaS (Life as a Service)
Jara Rocha
17.04.2023 – 31.12.2023
Jara Rocha en el marc del primer Fellowship Hangar en col•laboració amb La Virreina
El SaaS (Software as a Service) és un model de negoci sota el qual una empresa desenvolupa un producte de programari i el posa en línia, a disposició dels clients. El programari s’allotja en el núvol (cloud) i qui l’usa hi accedeix en remot mitjançant una subscripció (mensual, anual, etc.). L’anomenat «núvol» es construeix sobre log(ísti)ques profundament extractives, explotadores i excloents. En termes politicoestètics, es tracta d’un règim que prescriu el que és factible i el que és pensable; aplana i uniformitza l’experiència més quotidiana; enrigideix les condicions materials de possibilitat en el repartiment de l’experiència amb la tecnologia, i imposa unes condicions de subjectivitat i de convivència logísticament mediades.
En resposta al règim cultural d’El Núvol com a monocultiu sociotècnic de la contemporaneïtat, l’Institut per a la Tecnologia en l’Interès Públic (TITiPI) ha estat desenvolupant recerca i acció per articular, impugnar i reimaginar infraestructures computacionals. Com a membre associat de TITiPI, i en el context d’InfraManteniment [1], eix de recerca d’Hangar, Jara proposa un projecte titulat Life as a Service per posar en contacte les seves metodologies de recerca-acció paraacadèmiques amb Hangar a través d’un doble moviment. D’una banda, atendrà les genealogies locals de resistència, invenció i autonomia o federació computacional a Barcelona i Hangar, des de l’emergència del ciberfeminisme i el ciberpunk fins a la devastadora arribada del paradigma SaaS i les seves maneres de fer món. En el cas de Barcelona, això suposa atendre la coexistència de constructes tan aparentment distants com les smart cities o el cooperativisme de plataforma. I d’altra banda, extrapolant a una altra escala la idea del programari com a servei, observarà situacions en les quals aquesta lògica pot ser útil per analitzar la relació neoliberal-computacional amb la vida (entesa alhora com a experiència, com a condició i com a categoria pel contínuum antropo- i androcèntric bios-zoé). D’aquí el títol, Life as a Service, «la vida com a servei» [2]. Malgrat el mandat necropolític d’El Núvol i contra l’economia relacional del servei, ¿quines serien les pràctiques i posicions que podrien fer espai per a la desobediència a aquest règim, executant cures de tipus regeneratiu cap a la seva radical —d’arrel— transformació, o fins i tot cures de tipus pal·liatiu cap a la seva eventual abolició?
Amb una sensibilitat imantada entre les tecnociències trans*feministes, l’estudi i intervenció antifeixista de les infraestructures, la justícia regenerativa i la lluita antitecnocolonial, el treball d’aquest primer fellowship d’InfraManteniment mira de detectar, anomenar, problematitzar o, potser, donar fi a la tensió entre les representacions i pràctiques culturals davant el col·lapse, i el solucionisme basat en la computació àgil i l’optimització.
Hangar i La Virreina col·laboren en l’acompanyament de LaaS (Life as a Service) de Jara Rocha en el marc del Primer Fellowship Hangar, portant a la pràctica un dispositiu de recerca-publicació conjunt per organitzar sessions públiques a mig camí entre la conversa oberta, la publicació basada en escriptures múltiples i la prospecció de fascicles d’autoficció institucional.
A Hangar, el projecte de Jara Rocha s’assenta en InfraManteniment, un fil de recerca-acció que parteix de la hipòtesi que les infraestructures de tota mena (administratives, legals, tecnològiques o institucionals, entre d’altres) governen més que les enunciacions ideològiques. De fet, si les infraestructures governen és perquè materialitzen allò que és ideològic o hi donen cos. Des d’aquesta perspectiva, les operacions de manteniment sobre les infraestructures es poden considerar una forma d’intervenció política, tal vegada més eficaç que la interpel·lació discursiva. La intenció d’InfraManteniment és, per tant, fer bricolatge d’infraestructures. El projecte de Jara Rocha no solament revisa una història del manteniment de les infraestructures tecnològiques a Hangar, sinó que també les intervé. El cos tecnològico-institucional d’Hangar serveix de cas d’estudi i de camp de proves pràctic des del qual assajar, materialment i semiòticament, la seva recerca. Tot això col·locant en el centre el paradigma o cultura del «servei» d’una manera que ens permet albirar contra què topa el desig de no sucumbir a la subjectivitat usuària.
Des de 2016 La Virreina Centre de la Imatge ha definit la recerca no solament com un eix que vertebra indistintament tots els seus formats de treball (exposicions, programes públics, publicacions, propostes mediadores, etc.), sinó, sobretot, com una metodologia i ideologia institucional. Durant el trienni 2016-2019 es va establir un sistema de recerques polifòniques, desmembrat en «plataformes de producció d’imaginari social», que operaven amb col·lectius activistes, les pràctiques situades dels quals convidaven a pensar una possible geografia de la dissidència barcelonina. LaaS (Life as a Service) s’inscriu dins d’aquesta centralitat que La Virreina atorga als processos de recerca i, més específicament, ara mateix, a la urgència d’incidir de manera crítica en la burocratització i gerencialització de les institucions públiques, que s’estan assumint a manera de mecànica obligatòria. El manteniment d’un lloc com La Virreina, que manca d’un estatut institucional propi i d’un espai particular, unit a la falta de capacitats executives de la seva direcció i a l’externalització de parts crucials en els seus continguts, exigeix que explorem quanta sobirania ens pertany i quanta hem de construir, de quina manera ampliar-la i compartir-la, com discrepar d’aquelles ingerències amb les quals els aparells administratius reformaten unes certes microdinàmiques institucionals.
ACTIVITATS:
- 02.03.2023 - Hangar – Piquets en El Núvol, amb Karl Moubarak i Cristina Cochior. https://hangar.org/es/agenda-hangar/8m-piquetes-en-la-nube-sesion-inaugural-del-primer-fellowship-hangar-para-la-investigacion-laas-life-as-a-service-de-jara-rocha/.
- 24.04.2023 - Hangar – Naturoculturas son disturbios #11, programa radial emès a Dublab amb dos col·lectius de lluita per l’accessibilitat computacional, anticapacitistes i antitecnosolucionistes: MELT (Berlín) i Irreparables (Barcelona). Persones convidades: Ren Loren Britton i Iz Paehr.
- 09.05.2023 - La Virreina – Desconfieu de la pietat química. Conferència de Marta Echaves.
- 13.05.2023 - Hangar – Taula rodona amb Laurence Rassel i Nicolas Malevé, que comptaran amb la companyia de Jara Rocha, Efraín Foglia i Anna Manubens.
- 02.06.2023 - La Virreina – The Reticular Society. Conferència d’Ian Alan Paul.
- Juliol 2023 - Hangar – Operations Room amb TITiPI (Femke Snelting, Helen Pritchard, Miriyam Aouragh, Seda Gürses).
- Octubre 2023 - La Virreina – Taula rodona entre Anna Manubens i Jara Rocha a partir de materials generats a Operations Room.
- Desembre 2023 - Hangar i La Virreina – Performance i seminari de Lawrence Abu Hamdan.
[1] InfraManteniment, línia de recerca-acció d’Hangar.
[2] Laas (Life as a Service), una proposta de Jara Rocha, membre associat de TITiPI - Institut per a la Tecnologia en l’Interès Públic.