Desconfieu de la pietat química
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Seminaris i conferències

Desconfieu de la pietat química

Desconfieu de la pietat química
Marta Echaves i Jara Rocha

09.05.2023


Dimarts 9 de maig, 19 h
Auditori Lab
Entrada lliure

En el marc del projecte LaaS (Life as a Service) de Jara Rocha com a Fellow d’Hangar, Marta Echaves conversa amb elli per presentar la continuació de la seva recerca sobre les configuracions de l’experiència quimicolaboral contemporània.

El SaaS (Software as a Service) és un model de negoci sota el qual una empresa desenvolupa un producte de programari i el posa en línia, a disposició de clients. El programari s’allotja en el núvol (cloud) i qui l’usa hi accedeix en remot mitjançant una subscripció (mensual, anual, etc.). L’anomenat «núvol» es construeix sobre log(ísti)ques profundament extractives, explotadores i excloents. En termes politicoestètics, es tracta d’un règim que prescriu el que és factible i el que és pensable; aplana i uniformitza l’experiència més quotidiana; enrigideix les condicions materials de possibilitat en el repartiment de l’experiència amb la tecnologia, i imposa unes condicions de subjectivitat i de convivència logísticament mediades. En termes laborals, aquest règim ocupa transescalarment els modes relacionals presents, en un precari complex mediamineromolecular.

El 2017 arrencava el projecte de recerca Working Dead. Escenaris de la postfeina, impulsat per La Virreina Centre de la Imatge i coordinat per María Ruido, Antonio Gómez Villar i Marta Echaves. El llibre que es va editar com a resultat de la recerca incloïa l’assaig «Confieu en la pietat química», de Marta Echaves, en el qual l’autora es preguntava per la relació entre subjectivitat, bioquímica i règims laborals, i historitzava les transformacions que en les últimes dècades evidenciaven la forta imbricació entre el disciplinament del cos del treballador, la medicalització de la vida i la farmacologització dels malestars. En aquesta ocasió, revisant les hipòtesis plantejades al text, especularà sobre com l’aparició en els darrers anys d’una sèrie de factors tecnològics, culturals i polítics anuncia l’arribada d’una tecnomedicocràcia que, servint-se de la retòrica de la «bona salut dels treballadors», augura l’aparició de nous mecanismes d’explotació laboral i de modelització de les subjectivitats.

 

Marta Echaves Martín és investigadora i programadora. Treballa a la intersecció entre l’escriptura, la recerca historiogràfica i la pràctica artística. Va estudiar filosofia (UAM) i el Programa d’Estudis Independents (MACBA/UAB). A més, col·labora amb l’editorial Caja Negra comissariant activitats. Els seus projectes es desenvolupen en diferents formats i es proposen revisitar imatges i metàfores associades a contextos d’èpoques concretes travessats per la violència i la pèrdua, posant al centre la vivència íntima i els anecdotaris com a detonadors de dispositius poètics de memòria.

En col·laboració amb:

  • Hangar.org