Activitats / Vídeo


LA PLAÇA DE LA GARDUNYA, A DEBAT
Santi Ibarra, Juanjo Moreno, Carme Pinós, Diego Ramos, Marc Aureli Santos, Eduard Soley i Jorge Ribalta

10.10.2019


A la primavera del 2015 es va fer el primer acte oficial d’inauguració de la plaça de la Gardunya, un cop recoberta i repavimentada després de més de quatre anys d’obres en el subsòl. La reforma s’havia aprovat el 2008 i les obres s’havien iniciat el 2010. Entre el 2015 i el 2018 es van fer les obres de la nova Escola Massana i de la promoció d’habitatges protegits. Els cursos a la nova seu de l’Escola Massana es van iniciar l’octubre del 2017 i els primers habitants dels pisos hi van arribar el juny del 2018. Les obres de la segona promoció de pisos està a punt d’acabar i properament s’obriran els locals comercials a la part baixa de l’edifici d’habitatges. Alguns aspectes de la reforma, com els Jardins Fleming o la connexió des de la plaça Canonge Colom amb el pati de l’antic Hospital de la Santa Creu, encara estan pendents per als propers anys. En qualsevol cas, la plaça ja fa uns anys que funciona i es pot fer un primer balanç de la reforma, tot i que encara no hagi acabat.

Aquesta taula rodona vol obrir un debat públic sobre la problemàtica de la plaça que ha sortit als mitjans durant l’estiu, principalment arran de l’impacte de l’ocupació turística derivada del mercat de la Boqueria, i dels usos privats de l’espai públic. Aquests problemes són al mateix temps molt específics del lloc, però també són propis i significatius de la ciutat de Barcelona en el moment actual. Els participants de la taula són representants de les diferents institucions i col·lectius vinculats a la plaça.

En el context de l’exposició de Jorge Ribalta Àngels nous. Escenes de la reforma de la plaça de la Gardunya, Barcelona, 2005-2018.

 

Participants:


Santi Ibarra, conseller del districte de Ciutat Vella, Ajuntament de Barcelona

Juanjo Moreno, comissió de cultura i convivència de #veïnsgardunya, plataforma veïnal que agrupa els residents dels habitatges de protecció oficial de la plaça de la Gardunya

Carme Pinós, arquitecta de la reforma de la plaça de la Gardunya

Diego Ramos, responsable i coordinador dels Seminaris de Disseny, Escola Massana

Marc Aureli Santos, director de l’àrea d’Arquitectura Urbana i Patrimoni, Ajuntament de Barcelona

Eduard Soley, vicepresident del mercat de la Boqueria i propietari de la fruiteria Soley Roser

 

Presenta i modera Jorge Ribalta, fotògraf i investigador.