Logo Ajuntament de Barcelona

Selecciona idioma

  • Català
  • Castellano
  • English

Altres webs de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament
Contacte
Tràmits
Treballa a l'Ajuntament
Noticies
Agenda
Mapa
Com s'hi va
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
  1. Inici

Arròs amb fesols, naps i botifarra

dl., 20/10/2025 - 10:02
Arròs
etiquetes
Tardor
categories
Receptes i consells
Primer plat
Dificultat mitjana

Per a 4 persones:

  • 400 g d’arròs (varietat xènia)
  • 250 g de costella o espinàs de porc (trossejat)
  • 4 botifarrons de ceba
  • 200 g de fesols bullits i escorreguts
  • brou de carn o pollastre
  • 2 naps petits
  • 1 ceba
  • 2 alls
  • 1 tomàquet de pera ratllat
  • 4 penques de bledes
  • vi blanc sec
  • safrà i pebre vermell
  • fulles de menta i de julivert trinxades
  • oli d’oliva verge extra, sal i pebre

Des de delta de l’Ebre fins a l’Empordà, a Catalunya tenim grans productors d’arròs que en treballen diferents varietats. Van ser els àrabs els introductors d’aquest cereal (el segon més consumit del món després del blat) a casa nostra. La primera recepta amb arròs escrita en català, el menjar blanc, data del 1314 al Llibre de Sent Soví. Per gaudir d’aquest producte tan versàtil, avui us presentem una recepta d’arròs amb fesols, naps i botifarra del llibre Temps de Mercats Vol. 3 que segur que gaudireu!

 

Pel que fa a les seves propietats nutricionals, l’arròs és ric en hidrats de carboni i proteïnes i baix en greixos. La varietat integral conserva la closca original, la qual proporciona més del doble de propietats que l’arròs blanc, com vitamines del grup B, potassi, fòsfor, magnesi i fibra. Sigui blanc o integral, l’arròs no conté gluten, fet que el converteix en un aliment ideal per a les persones celíaques.

 

Es tracta d’un producte de llarga durada, però convé fixar-se en la data de caducitat i consumir-lo, com a molt tard, al llarg d’un any. A part de les variants tradicionals, al mercat també trobareu derivats de l’arròs, com begudes, pasta o galetes. A casa, conserveu-lo en un envàs hermètic i en un lloc fresc i sec per evitar que es faci ranci i també l’entrada de paràsits o insectes. A l’hora de coure’l, podeu rentar el gra en aigua freda abans de la cocció si voleu evitar que el midó que conté l’arròs no espesseixi el líquid en què es cou.

 

Elaboració

  1. Escalfeu una mica d’oli en un recipient que pugui anar al forn. Incorporeu-hi els alls sense pelar i colpejats.
  2. Afegiu-hi la carn de porc prèviament salpebrada i daureu-la per totes bandes. Retireu-la.
  3. Al mateix oli, afegiu-hi la ceba tallada petita i cuineu-la fins que s’estovi. Mulleu-la amb vi i deixeu que se n’evapori l’alcohol.
  4. Afegiu-hi el tomàquet ratllat. Coeu-la fins que es torni de color marró fosc.
  5. Afegiu-hi les bledes i els naps pelats i trossejats. Remeneu-ho bé.
  6. Torneu a posar la carn a la paella. Cuineu-ho a foc suau i remenant fins que s’estovi. De tant en tant, afegiu-hi cullerades de brou.
  7. Incorporeu-hi el pebre vermell i el safrà. Remeneu-ho tot.
  8. Afegiu-hi l’arròs i els fesols. Barregeu molt bé tots els ingredients.
  9. Aboqueu-hi un parell de cullerots del brou calent i repartiu l’arròs uniformement per tota la cassola. A continuació, disposeu-hi els botifarrons sencers.
  10. Quan comenci a bullir, no ho remeneu més. Només aneu incorporant-hi brou quan calgui.
  11. Els darrers 5 minuts, introduïu la cassola al forn prèviament escalfat a 200 °C.
  12. Deixeu reposar l’arròs 5 minuts tapat abans de servir-lo.

Categories

Disfruta els mercats
Mercats amb tu
Productes de temporada
Receptes i consells
Barcelona City Council logo
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal