Descobreix les varietats de tomàquet que no poden faltar a la teva cuina
El tomàquet és un dels aliments estrella de la dieta mediterrània. A més, aquest fruit de color vermell i superfície llisa, molt versàtil i apreciat arreu del territori, és molt recomanable gràcies a les seves propietats nutricionals: és baix en calories, ric en vitamina A i C i aporta una gran quantitat d’aigua al nostre organisme. Un altre dels factors que fa que el tomàquet tingui la seva popularitat és que n’hi ha per a tots els gustos. Existeixen moltes varietats de tomàquet, cadascuna amb un toc diferent que la fa especial. Avui, amb l’ajuda de la Rosa Millán, propietària de la parada ‘Morilla Fruites’, al mercat de La Boqueria, te’n presentem unes quantes!
Al llarg de l’any, a ‘Morilla Fruites’ sempre podràs trobar algunes de les varietats més típiques, com el tomàquet de pebrot, el Rosa de Barbastro, el de branca, el de penjar, el blau, el cor de bou, el Raf… La Rosa explica que, avui dia, es pot menjar perfectament un plat de tomàquet sol, perquè “ara es menja com si fos una verdura”. Hi ha varietats que són similars i es poden fer servir per fer la mateixa funció. És el cas, per exemple, dels tomàquets de branca i els de pera, que es poden fer servir tant per fer un sofregit com per fer una amanida (sempre que sigui sencer i madur). El tomàquet cherry (una varietat menuda i dolça) és un dels més exitosos de ‘Morilla Fruites’: “és molt bo i amanit és un caramel”. També triomfa el tomàquet Raf, que és a la parada, més o menys, entre la tardor i la primavera: “és molt carnós i de molta qualitat. Quan n’hi ha, és el que més es ven”, explica la Rosa.

D’entre aquestes varietats, però, quines són les diferències?
- Rosa de Barbastro: d’un color rosat i una mida considerable, aquest tomàquet és conegut pel seu gust dolç. És ideal per amanides o també per consumir sol, amb una mica d’oli d’oliva.
- Tomàquet de branca: una de les varietats més populars de Catalunya. El tomàquet de branca és ideal per fer en fred, però també per coure a la brasa o al forn.
- Tomàquet de penjar: de textura suau i un gust intens, és la varietat per excel·lència del pa amb tomàquet, tot i que també es pot fer servir per preparar salses casolanes. La durabilitat és un dels seus punts forts.
- Tomàquet cor de bou: una varietat de mida considerable, és sucós i carnós, amb poques llavors. A causa de la seva potència gustativa, el cor de bou es pot menjar perfectament acompanyat, simplement, d’un raig d’oli d’oliva i un polsim de sal.
- Tomàquet blau: aquesta varietat es distingeix pel seu color blavós i fosc. És un tipus de tomàquet ric en antioxidants i amb un gust intens, fet que el fa ideal per fer amanides o plats on aquest sabor pugui destacar.
- Tomàquet Raf: amb un gust dolç i intens, el Raf és una de les varietats de tomàquet més valorades. A diferència d’altres tomàquets, el Raf es pot consumir perfectament tot i tenir un color verdós, ja que no significa que el punt de maduració sigui primerenc.
- Tomàquet de pebrot: aquests tomàquets tenen una forma allargada, que recorda a la d’un pebrot. Té una textura suau i carnosa, amb molta polpa i poques llavors, i el seu gust és molt dolç. Quan està madur, és ideal per fer una salsa de tomàquet o preparar-lo al forn.
- Tomàquet de pera: és carnós i amb molt suc, fet que el converteix en idoni per preparar sopes fredes, gaspatxos o salmorejos. A més, també va molt bé per fer bàsics com sofregits o salses.
Sigui per fer sales, sofregits, amanides, sopes o per consumir sol, queda clar que la seva versatilitat i diversitat fan del tomàquet un dels aliments que tant sí com no ha de ser a la teva cuina. Per aconseguir els millors tomàquets, no dubtis a visitar qualsevol fruiteria dels mercats de Barcelona i deixar-te aconsellar pels seus paradistes. Segur que descobreixes la teva nova varietat preferida!
