Dia Mundial del pastís de formatge: història, trucs i receptes
Cremós, lluent, gustós... El pastís de formatge acumula adjectius i admiradors. S’ha convertit en una de les postres estrella dels últims anys gràcies a la seva combinació perfecta entre el protagonista indiscutible —el formatge— i ingredients com el sucre o la nata líquida, que donen com a resultat una elaboració plena de sabor i textura. El seu èxit també rau en la senzillesa: és relativament fàcil de preparar i ofereix un resultat espectacular. Avui, 30 de juliol, celebrem el Dia Mundial del Pastís de Formatge, una ocasió ideal per retre homenatge a aquestes postres tan estimades arreu del món.
Tot i que no se’n coneix l’origen exacte, es creu que el pastís de formatge té les seves arrels a l’antiga Grècia, on ja formava part de la dieta dels atletes als primers Jocs Olímpics, l’any 776 aC. Evidentment, aquella recepta no s’assemblaria gaire a les versions actuals, però el concepte bàsic —una base dolça amb formatge com a ingredient principal— ja hi era present. Amb més de 2.000 anys d’història, aquestes postres han viatjat pel món i evolucionat fins a convertir-se en un clàssic universal, amb una infinitat de receptes i maneres de preparar-les. Avui us en compartim un parell perquè les pugueu fer a casa, però abans, uns consells útils per aconseguir un pastís de formatge deliciós!
- Per aconseguir una base de galeta cruixent i compacta, xafeu o tritureu les galetes i barregeu-les amb mantega desfeta. Un cop realitzat aquest pas, aboqueu la quantitat que vulgueu al motlle i alliseu-la amb una cullera. Després, per aconseguir el cruixent, poseu el motlle al forn durant uns 8 minuts, a 180 graus.
- L’ideal és que tots els ingredients que utilitzeu estiguin a temperatura ambient.
- Si feu servir una batedora per barrejar els ingredients de la massa, utilitzeu-la a la velocitat mínima, ja que així s’evita l’excés d’aire, que pot fer que el pastís s’esquerdi un cop refredat.
- Un cop sortida del forn, s’ha de deixar refredar primer, i reposar a la nevera, després. Sabem que és difícil resistir-se, però si voleu que el pastís quedi de la millor manera, haureu d’esperar una mica…
Com us hem explicat, hi ha moltes maneres de preparar un pastís de formatge, però si us agrada que es noti especialment el gust de formatge, amb aquest pastís se us farà la boca aigua! Per fer aquesta recepta, de @davidgelicook, necessitareu:
- 5 ous campers
- 300 g de crema de formatge
- 200 g de formatge mascarpone
- 170 g de sucre
- 270 ml de nata per a muntar
- 100 g de formatge fresc de vaca
- 70 g de formatge de cabra
Elaboració
- Preescalfeu el forn a 190 graus.
- En un bol, aboqueu tots els ingredients. Primer, barregeu-los i bateu-los.
- Després, coleu la barreja per assegurar una textura fina.
- Aboqueu la barreja al motlle.
- Poseu el motlle al forn, a 190 graus durant 30 minuts.
- Si voleu que el pastís quedi una mica torrat de dalt, podeu activar el ‘grill’ i deixar-lo 2 o 3 minuts més (controlant sempre)
- Deixar refredar i, després, reposar a la nevera durant 9 hores.
Ara bé, també hi ha opcions més tradicionals, com aquesta de @PausayPlato, que fa servir menys ingredients. Per fer-la, necessitareu:
- 900 g de crema de formatge
- 500 ml de nata per muntar
- 240 g de sucre
- 5 ous L
- 15 g de farina
Elaboració
- Preescalfa el forn a 220 graus.
- Aboca tots els ingredients en un bol i utilitza la batedora per barrejar-los.
- Cobreix el motlle amb paper de forn i traspassa-hi la barreja.
- Posa el pastís al forn durant 40 minuts.
- Un cop fet, retira’l del forn, deixa que es refredi i posa’l a la nevera fins a l'endemà.
Ja ho veieu, el pastís de formatge és molt més que una moda. Aquestes dues receptes faran les delícies del vostre paladar, però si voleu garantir un pastís amb encara més qualitat, l’únic que heu de fer és preparar-lo amb ingredients dels mercats de Barcelona. Bon profit!
