Logo Ajuntament de Barcelona

Selecciona idioma

  • Català
  • Castellano
  • English

Altres webs de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament
Contacte
Tràmits
Treballa a l'Ajuntament
Noticies
Agenda
Mapa
Com s'hi va
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
  1. Inici

Dia Mundial dels Llegums: sostenibilitat, salut i sabor

dl., 10/02/2025 - 14:29
llegums
etiquetes
Llegums
categories
Receptes i consells

Els llegums, fruits madurs de la família de les fabàcies (Fabaceae), són un dels aliments més complets i versàtils de la cuina: ja sigui com a guarnició, com a plat principal, en amanides, en plats de cullera, formant part d’unes postres, com a aperitiu…
 

Sabíeu que existeix una gran varietat de cada tipus de llegum cultivada al territori català? La producció de llegums està molt vinculada a la zona concreta on es conrea,i a gairebé a totes les comarques catalanes tenim cultius de llegum. Tenim el famós fesol de Santa Pau, cultivat a la zona volcànica de la Garrotxa, el pèsol negre del Berguedà, el cigró d’Oristà o el pèsol garrofal de Llavaneres, entre d’altres varietats d’aquests productes de proximitat.
 

Llegums: eficiència i sostenibilitat

L'any 2023, la FAO, l'Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació, va celebrar el 10 de febrer el Dia Mundial del Llegum amb el lema "Llegums per a un futur sostenible" per conscienciar la població dels beneficis mediambientals que aporta el conreu i consum d’aquest aliment. Cultivar llegums requereix molt poca aigua. De fet, a l’edició del 2025 del llibret ‘Llegums’, elaborat per les nutricionistes i dietistes del Consorci d’Atenció Primària de Salut Barcelona Esquerra (CAPSBE), ens expliquen els litres d’aigua necessaris per produir llegums en comparació amb altres fonts de proteïna:
 

  • Per a 1 kg de llegums són necessaris 1250 litres d’aigua.
  • Per a 1 kg de pollastre són necessaris 4325 litres d’aigua.
  • Per a 1 kg de xai són necessaris 5520 litres d’aigua.
  • Per a 1 kg de vedella són necessaris 13.000 litres d’aigua.


Les dades demostren que són un producte sostenible i beneficiós pel medi ambient, però,
són també una bona font de proteïna? Els cigrons, la soja i algunes mongetes són proteïnes completes i, a més a més, al ser proteïnes d’origen vegetal, tenen menys greixos saturats que les d’origen animal. Destaquen pels seus nutrients beneficiosos, ja que contenen fibra, vitamines, minerals, antioxidants, proteïnes i hidrats de carboni.
 

El consum habitual de llegums redueix el colesterol i promou la salut cardiovascular. A més, el seu elevat contingut en fibra ajuda a disminuir el restrenyiment, millorant el trànsit intestinal.
 

Els llegums a la cuina

Les receptes que utilitzen llegums no són una novetat, sinó que abasten des dels plats més tradicionals de la cuina i tradició catalana, com la botifarra amb mongetes, fins a les noves receptes de la cuina moderna, com les hamburgueses de llenties i la pasta de cigrons, per exemple.
 

Per tots els seus beneficis i possibilitats culinàries, avui et proposem una recepta boníssima i de fàcil elaboració recomanada per dietistes i nutricionistes del CAPSBE!

 

llegums

 

Crema de llentia vermella


Ingredients (per a 4 persones):

  • 400 g de llentia vermella
  • Brou de verdures
  • 2 cebes
  • 4 pastanagues
  • 2 grans d’all
  • 1 fulla de llorer
  • Espècies al gust: comí, pebre negre i cúrcuma
  • Sal al gust
  • Llavors de xia
  • Llavors de carabassa
  • Oli d’oliva verge extra (OOVE)


Elaboració:

  1. Rentar i tallar la ceba, la pastanaga i l’all.
  2. Saltar la ceba amb OOVE. Quan estigui translúcida, afegir la pastanaga, l’all i les espècies.
  3. Incorporar-hi les llenties i cobrir-ho amb el brou de verdures.
  4. Coure les llenties durant uns 30 minuts aproximadament.
  5. Quan estiguin cuites, triturar-ho fins a obtenir una crema homogènia.
  6. Servir en un bol i afegir-hi les llavors de xia i de carabassa, així com un rajolí d’OOVE.

Categories

Disfruta els mercats
Mercats amb tu
Productes de temporada
Receptes i consells
Barcelona City Council logo
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal